Son güncellenme :05.05.2024 23:38

Medya > 2002′den Bu Yana Fişleme Yapılmıyor

11.12.2013

MİT’in fişleme yaptığında dair iddiaların kaynağının, kurumun arşivinde tuttuğu ihbar bilgileri olduğu ortaya çıktı. MİT, 2002′de dönemin Başbakanı Gül’ün verdiği talimatla kişisel verilerden istihbarat yapmıyor.

Bir gazetede ‘Fişlemenin belgesi’ şeklinde yapılan haberin gerçekte güvenlik tahkikatı talebinde bulunan kurumlara sunulan istihbarat ve değerlendirme belgesi olmadığı, MİT’in arşiv belgesi olduğu tespit edildi. 10 yıl önce İstihbarat tarafından yapılan bir güvenlik soruşturması yeni gibi yayınlandı. 13 Haziran’da ilk kez yayınlanan ham bilgi sanki, fiş gibi okuyuculara servis edildi.

GÜL’ÜN TALİMATI VAR

Yeni Şafak’ın haberine göre Aralık 2002 yılından itibaren dönemin Başbakanı Abdullah Gül’ün talimatı üzerine, kişisel veriler üzerinden değil, somut olaylar üzerinden araştırma yapan İstihbarat Teşkilatı hakkında ‘Fişlemenin Belgesi’ diye duyurulan habere konu belgelerin her hangi bir güvenlik soruşturması isteyen kuruma sunulan bir belge olmadığı öğrenildi. Devletin önem ve özellik arzeden kurumlarına yapılacak üst düzey görevlendirmelerde kişiler hakkında İstihbarat Teşkilatından ‘Güvenlik soruşturması’ talep ediliyor. Her yıl 450 bin kişi hakkında devlet kurumlarınca talep edilen güvenlik soruşturmasına MİT tamamına cevap veriyor.

GÜVENLİK TAHKİKATI

Devletin önemli ve özellikli kurumlarına üstdüzey yapılacak görevlendirmeler için MİT Güvenlik Tahkikatı yapıyor. Tamamen somut olaylar üzerinde yapılan incelemelerde oluşturulan dosya ilgili devlet kurumunun en üst yöneticilerine gizlilik içinde arz ediliyor. Devletin üst kademelerine valilik, askeri görevler, hakim-savcılar gibi görevlere gelenlere güvenlik tahkikatı yapılıyor. Ancak güvenlik tahkikatı gereğince sadece somut veriler üzerinden yapılan değerlendirmeler yer alıyor. Kişisel bilgiler yer almıyor.

İstihbaratta sistem değişti

2002 seçimlerinin galibi AK Parti hükümeti kurmuş ve Erdoğan’ın siyasi yasağı sebebiyle başbakanlık koltuğuna Abdullah Gül oturmuştu. 2002 Aralık’ta sunulan İstihbarat değerlendirme arzında şahıslarla ilgili ‘Hangi cemaate mensup olduğu, cinsel tercihleri, görüşü, ideolojisi, namaz kılıp kılmadığı, hangi gazeteyi okuduğu’ gibi kişisel veriler gelmesi üzerine dönemin Gül, sistemin değişmesi talimatı verdi. Bundan sonra MİT soyut olaylar üzerine değil tamamen somut olaylar üzerinden görevini yapmaya başladı.

SAPLA SAMAN KARIŞTIRILIYOR

MİT’in güvenlik tahkikatı gerekse de arşiv araştırması gibi incelemeler iç yönetmeliğindeki esaslarla belirleniyor. Bu konuda çok titiz bir uygulama gösteriliyor. Arşiv bilgisi ile doğrudan istihbarat raporu hazırlanmıyor. İstihbarat teşkilatına günde ortalama 2 binin üzerinde ihbar geliyor. Bu ihbarların büyük çoğunluğu kişilerin husumet gösterdiği biri hakkında olmasına rağmen yine de inceleniyor.

HABERVAKTİM

KAYNAK : habername.com