Ekonomi > Elektrik kesintisine yeni çözüm
03.02.2014
Özellikle aşırı soğuk ve sıcak havalarda elektrikte yaşanan sıkıntı komşu ülkelerle çözülecek. Türkiye’nin Romanya ve Bulgaristan ile kara ve denizaltında kuracağı elektrik hattı ihtiyaç durumunda devreye alınacak.
İstanbul ve Trakya bölgesinin giderek artan elektrik ihtiyacı ile aşırı soğuk ve sıcaklarda elektriğe olan yoğun talebi dikkate alan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’la “yedek güç” projesine imza atıyor. Üç ülke arasında deniz altından ve karadan kurulacak elektrik hatları sayesinde bir anlamda “yedek elektrik” deposu kurularak elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.
Denizaltından gelecek
Yeni proje, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Bükreş temaslarında gündeme geldi. Romanya’dan Türkiye’ye denizaltından kabloya elektrik aktarımı konusunda görüşen iki ülke enerji yöneticileri, proje üzerinde Kasım ayına kadar detaylı bir fizibilite çalışması yapılmasına karar verdi.
Toplam 1800 MW’lık depo
Projeyle iki ülke ihtiyaç durumuna göre birbirlerine 1000 MW gücünde elektriği 450 km elektrik hattıyla aktarabilecek. Projenin inşası ve işletiminde iki ülkenin kamu elektrik iletim şirketlerinin yanı sıra, özel sektörün ortak olabileceği bir yapı da seçenekler arasında değerlendirildi. Proje, iki ülkenin kamu elektrik şirketleri TEİAS ve Transelektrika’nın yapacağı çalışmada ekonomik bulunursa hayata geçirilecek.
Bakan Yıldız’ın Bükreş ve Sofya temaslarının bir diğer gündem maddesi Romanya’dan Bulgaristan’a, oradan da Türkiye’ye karadan uzanacak elektrik iletim hattı projesi oldu. Türkiye-Bulgaristan arasındaki hat ile halen 500 MW gücünde elektrik iletiliyor. Yeni proje ise, üç ülkenin birbirine ihtiyaç duyduklarında elekt-rik aktarmasını öngörüyor. Projeyle bu hat üzerinden Türkiye’ye ekstra 1800 MW gücünde elektrik daha gelebilecek. Bu projeye üç ülke kamu elektrik şirketlerinin değerlendirme çalışmasının ardından karar verilecek.
Yedek güç olacak
Projeleri değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Romanya ve Bulgaristan ile üzerinde çalıştığımız bu projeleri enerjide kaynak ve güzergah çeşitlendirmesi politikamızın bir parçası olarak görüyoruz. Trakya ve İstanbul’un sürekli artan elektrik talebini göz önüne alırsak, bu projelerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu kapasite, aynı zamanda yoğun tüketim zamanlarında kullanılabilecek yedek bir güç olacak. Projeler için ülkeler kendi arasında görüşmelerini sürdürecek ve fizibilite çalışmaları yapılacak. Amacımız bütün tarafların da kazançlı çıkacağı bir yapıyı kurgulamak” dedi.
Yurtdışındaki baraj gibi
İki ülkeyle yapılacak projelerle toplamda 2800 MW elektrik gücüne sahip bir “yedek güç” oluşturulacak. Türkiye’nin en büyük barajları olan Atatürk Barajı 2.400 MW, Karakaya Barajı 1.800 MW ve Keban Barajı’nın 1.330 MW güce sahip.
Elektrik hatlarıyla yurt dışından gerektiğinde devreye alınacak 2.800 MW’lık yedek güç, bir anlamda Türkiye’nin yurtdışındaki barajı gibi çalışacak. Bu hat üzerinden Türkiye diğer iki ülkeden elektrik aldığı gibi, Romanya ve Bulgaristan da Türkiye’den fazla elektriği alabilecek.
KAYNAK : sonsayfa.com