Son güncellenme :25.11.2024 06:30

Güncel > HSYK’da vesayet bitti

27.02.2014

Cumhurbaşkanı Gül, yargının üzerindeki vesayete son verecek HSYK Kanunu’nu onayladı. 12 maddeye ilişkin 15 uyarısının dikkate alındığını ifade eden Gül, son kararı Anayasa Mahkemesi’nin vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu’nda değişiklik yapan kanunu onayladı. Gül, yasa yapım sürecinde, Anayasa ile çelişen maddelere ilişkin uyarılarının dikkate alınarak değişikliğe gidildiğini söyledi.

Gül’ün kanunu onayladığı, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklamada, Gül’ün kamuoyuna duyurulmasını istediği hususlara yer verildi. Gül’ün açıklaması şöyle:

GEREKLİ GİRİŞİMDE BULUNDUM

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nda değişiklik yapan teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmasından sonra her safhasını özellikle Anayasa’ya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasa’yla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanı’nı çağırıp uyardım.

BAZI MADDELER DEĞİŞTİRİLDİ

Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, teklifin ilk halinde bulunan, HSYK Daire Başkanlarının belirlenmesi, HSYK’ya tetkik hakimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanı’na yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden HSYK Genel Kurulu’nda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm.

AYM DEĞERLENDİRSİN

Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesi’nce değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum.

Yirmi yıl kriteri

Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak Kurul üyeliği seçimlerinde, adayların hakimlik ve savcılık mesleğinde yirmi yıl çalışmış olmaları şartı aranacak. Yapılan düzenlemeyle Kurulun üç dairesinin 7′şer üyeyle çalışması esası ile daireleri oluşturacak üyelerin kaynakları değiştirilmedi. Ancak üyelerin görev yapacakları daireleri belirleme yetkisi Genel kuruldan alınarak Kurul Başkanına verildi. Buna göre üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Başkan tarafından karar verilecek.

‘BAKAN OLUR’U ŞARTI

Değişiklikle HSYK Birinci, İkinci ve Üçüncü dairelerin görevlerinde önemli değişiklik yapılmadı. Sadece, hakim ve savcılar hakkında ‘inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına’ ilişkin işlemler için Kurul Başkanından ‘olur’ alınması için teklifte bulunmak görevi Üçüncü Dairenin görevleri arasına eklendi.

Genel Kurul artık sabote edilemeyecek

HSYK yapısında değişiklik öngören kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erecek.

500 KİŞİNİN GÖREVİ SONA ERECEK

HSYK Genel Kurulu tarafından atanan HSYK Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarının atamaları HSYK Başkanı tarafından yapılacak. Kurulda görev yapan, Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erecek. 500 kişiyi kapsayan bu unvanlar için yeniden atama yapılacak.

ON GÜNDE ATANACAK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde Bakan tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanacak, 15 gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kuruluna sunulacak ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılacak

SALT ÇOĞUNLUKLA TOPLANACAK

İzinli ve raporlu üyeler nedeniyle son iki toplantısını yapamayan HSYK Genel Kurulu, değişikliğin yasalaşmasının ardından 15 üye yerine üye tam sayısının salt çoğunluğu 12 üyeyle toplanabilecek. Kanunun yürürlüğe girdiğinde Kurul tarafından düzenlenen 34 genelge yürürlükten kalkacak. Kanuna aykırı olmayan hükümlerin uygulanması sürecek.

Adalet Akademisi yeniden yapılanıyor

Yasa ile Türkiye Adalet Akademisi’nde de önemli değişiklikler hayata geçirilecek. Akademi Başkanı, Adalet Bakanı tarafından gösterilen üç aday içinden Bakanlar Kurulu’nca seçilecek. Başkan yardımcıları ise Bakan tarafından atanacak. Değişiklikle, başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe çıkarılacak. Genel sekreterlik kaldırılarak, 6 daire başkanlığı şeklinde yeni hizmet birimleri oluşturulacak.

Akademi Genel Kurulu’nun yapısında öngörülen değişiklik ile 31 üyesi bulunacak.

KAYNAK : sonsayfa.com