Son güncellenme :24.11.2024 05:55

Siyaset > İlk kadın şoförün cesareti!

24.02.2014

Ünlü mucit Carl Benz’in karısı Bertha Benz, kocasının yaşadığı umutsuzluğa dayanamadı ve 106 kilometre mesafeyi 12 saatte kat ederek ilk arabanın hak ettiği “”saygınlığı”” kazanmasını sağladı!

Otomobil endüstrisinin geçmişi, geleceğin teknolojisini biçimlendiren binlerce isimsiz kahramanın öyküsü aynı zamanda! Ünlü mucit Carl Benz’in eşi Bertha Benz de bunlardan biri.

İndigo Dergisi’nin bu ayki sayısında, otomobil endüstrisinin bilinmeyen kahramanlarından Bertha Benz’in hikayesi ele alınıyor.

İlk kadın şoför olarak tarihe geçen Bertha Benz, ilk motorlu aracın halkın gözünde saygınlık kazanması ve kabul görmesi açısından çok büyük önem taşıyor.

Her şey, yetenekli ve hırslı mucit Carl Benz’in 1886 yılında ilk motorlu araç patentini almasıyla başlar. Fakat Benz’in hayalleri, halkın buluşuna yeterince ilgi göstermemesi nedeniyle umutsuzluğa dönüşür.

İlk prototipi yola çıkarmak istediği zaman sürüş yasağı konması, moral bozucu aksilikler zincirinin ilki olur. Fakat Benz büyük uğraşlar sonucunda bu yasağı kaldırtmayı başarır ve buluşunu yola çıkarma fırsatı bulur.

Bisikletin insanlar tarafından sıkça kullanıldığı Mannheim şehrinde icadını görücüye çıkarmaya karar verir. Toplanan kalabalık meraklı gözlerle daha önce görmedikleri bu üç tekerlekli makineyi izlemektedir. Araç, gürültülü bir şekilde çalıştıktan sonra ilerlemeye başlar. Fakat çıkardığı ses ve duman insanları rahatsız eder. Etraftaki atlar bile ürker. İnsanların alışık olmadığı bir gürültüye sahip olan ve bir bisikletten biraz daha fazla hız yapabilen bu araç, kimsenin ilgisini çekmez. Hatta Benz, herkese komik gelen icadı nedeniyle alay konusu olur.

Toplum, geçmişin alışkanlıklarının dışına çıkarak, bu yeni teknolojiyi anlamayı ve gelecek açısından taşıdığı önemi anlamayı başaramamıştır.

Carl Benz’in yeni icadı için gösterdiği insan üstü çaba ve giderek içine gömüldüğü umutsuzluk, karısı Bertha Benz tarafından başından beri dikkatle izlenmektedir.

Eşinin icadı başarısız olursa onları maddi açıdan çok zor günler beklemektedir. Başarılı olmanın tek yolu ise, insanlara bu yeni teknolojinin ne kadar önemli olduğunu anlatabilmekten geçmektedir. O anda Bertha Benz önemli bir karar verir.

12 Ağustos 1888 sabahı erkenden kalkar ve akşamdan hazırladığı yolluğu otomobile koyar.

Yardım etmeleri için 13 ve 15 yaşlarındaki oğulları Eugen ve Richard’ı da yanına alır. Eşine hiçbir şey söylemeden yola koyulur. Hedefi, Mannheim’dan Pforzheim’a kadar 106 kilometre yol yaparak, bu aracın ne işe yaradığını herkese kanıtlamak ve kocasının güvenini yerine getirmektir.

Yolda araç iki kere arıza yapsa da, her ikisini de tamir etmeyi başarır. Benzini bitmek üzereyken de, Wiesloch Şehir Eczanesi’ne uğrar ve Ligroin adlı yakıtı satın alarak yola devam eder. Böylece Wiesloch Şehir Eczanesi de “İlk Benzin İstasyonu” olarak tarihe geçmiş olur.

Bertha Benz, 12 saatlik yolculuğun ardından Pforzheim’de yaşayan annesinin evine varmayı başırır ve ertesi sabah tüm gazetelerin ilk sayfalarında haber olur. Böylce hem eşinin, hem de otomobilin kaderini değiştirerek adını tarihe yazdırır.

KAYNAK : gazetesiz.com