Son güncellenme :23.11.2024 22:32

Medya > İnternet Yasası ile ilgili flaş gelişme

22.02.2014

İnternet yasasını onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, “İki noktaya ilişkin sakıncalarımı hükümete ilettim” dedi. Bu maddeleri değiştirmek için harekete geçen hükümetin akşam Meclis’e gönderdiği teklifte ise sadece ‘trafik’ bölümü yer aldı

Başkent dün internet yasası konusunda baş döndüren bir trafiğe sahne oldu. Kamuoyunda tepkilerin çığ gibi büyümesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onay için önünde bekleyen internet yasası için “sıkıntı var” diyerek endişelerini açıklamasının ardından hükümet, dün harekete geçti.

GÜL, OANYLADIĞINI BÖYLE DUYURDU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan dün beraberinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber ile TBMM’de muhalefet partileriyle ikna turu gerçekleştirdi. Görüşmelerde, muhalefetin en çok eleştirdiği “TİB Başkanı’nın verilen ‘erişimi engelleme yetkisine’ ilişkin yeni bir düzenleme” önerildi. Hükümet, muhalefete TİB Başkanı’nın acil durumlarda alacağı kararlarda “sulh ceza mahkemesini” devreye sokan bir önerisini sundu. Öneri kapsamında, TİB Başkanı bu yönde bir karar alırsa, kararını 24 saatte bir sulh ceza hakimine göndermesi zorunlu olacak. Hakim de 48 saatte son kararını açıklayacak. Hakim kararı olmaksızın erişim engellenemeyecek. Hükümetin bir diğer önerisi de internet trafiğine ilişkin maddede oldu. Öneriye göre, trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılacak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi kapsamında olacak.

CHP ve MHP düzenlemelere sıcak baktıklarını ancak ihtiyacı karşılamadıklarını dile getirdiler.

Onay ve teklif eş zamanlı

Değişikliklerin TBMM’de nasıl ele alınacağı tartışılırken, Köşk’ten beklenen haber geldi. Cumhurbaşkanı Gül, muhalefetin sıkıntılı konularda uyarılarını dikkate alarak attığı adımların ardından dün akşam yasayı onayladı. Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan yasal düzenleme TBMM’de kabul edilmesinin ardından 10 Şubat’ta Köşk’e gönderilmişti. Gül’ün, yasal düzenlemeyi 15 gün inceleme süresi bulunuyordu.

Macaristan gezisinden dün akşam saatlerinde dönen Gül, Bakan Elvan’ın açıklamaları ve uyarılarının dikkate alınarak adım atıldığı yasayı jet hızıyla onayladı. Cumhurbaşkanlığı onay açıklamasını yazılı olarak duyururken, Gül, toplumdaki hassasiyet nedeniyle yasayı onaylamasını twitter hesabı üzerinden de paylaştı. Gül twitter’da şunları kaydetti: “Bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. Mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan’dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim.”

Gül’ün onayı ile neredeyse eş zamanlı olarak hükümet internette yapılacak değişikliklere ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Hükümet değişikliklerini bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan 3. Havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizini çözen teklifin içine yerleştirdi.

‘Onaylandı değiştirmezler ki’

‘Trafik’ bilgilerine ilişkin düzenlemenin yer aldığı Ak Parti’nin teklifinde TİB başkanının yetkisinin sınırlanmasına ilişkin düzenlemenin yer almaması soru işaretlerine yol açtı. Ak Parti’li kurmaylar, bugünkü komisyon görüşmelerinde veya Genel Kurul aşamasında önergelerle konunun eklenebileceğini dile getirirken, kulislerde özellikle muhalefet kanadında “Cumhurbaşkanı zaten onayladı. Bundan sonra niye değiştirsinler ki” değerlendirmeleri yapıldı.

Gül’ün yasayı onayladığını açıklamasından sonra Twitter hesabındaki kullanıcı sayısı

4 milyon 390 binden 50 bin takipçi azalarak 4 milyon 340 bine düştü.

KAYNAK : sonsayfa.com