Son güncellenme :23.11.2024 22:09

Siyaset > Karaca mağarası sezona hazırlanıyor!

26.02.2014

Gümüşhane’nin Torul ilçesi Cebeli köyünde bulunan ve çok zengin ve renkli damlataş oluşumlarıyla bilinen Karaca Mağarası turizm sezonuna hazırlanıyor.

Ahşap yürüyüş parkurlarında çürüyen ve tehlike arz eden bölümler değiştirilirken mağaranın aydınlatma sisteminde de köklü değişikliklere gidildi ve daha önceki yıllarda kullanımından vazgeçilen projektörlerle aydınlatmanın yerine ısı yaymayan Led lambalar yerleştirildi. Mağaradaki doğal oluşumların zarar görmemesi için lamba sayısının daha da azaltılacağı açıklandı. Daha önce 2,5 lira olan mağaraya öğrenci giriş ücreti 3, sivil girişi ücreti de 8 TL olarak belirlendi.

ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Bu arada Karaca Mağarasını 2013 yılı turizm sezonunda ziyaret eden turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 artış göstererek 56 bin 326’ya ulaştı. 51 bin 401 yerli turist ve öğrencinin ziyaret ettiği Karaca Mağarasına gelen yabancı turist sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 59 oranında artışla 4 bin 925 kişi olarak gerçekleştiği kaydedildi.

KARACA MAĞARASI

Torul ilçesi Cebeli Köyü’ndeki Karaca mağarası kent merkezine 17 kilometre mesafede bulunuyor. Bin 550 metre rakımdaki mağaranın yakınında kır kahvesi ve dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları tesislerde yer alıyor. Çok zengin renk ve şekillerdeki damlataşı oluşumlarının yer aldığı Karaca mağarasındaki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, incileri, traverten havuzları ve basamaklar büyük hayranlıkla izleniyor. Yatay yönde gelişme gösteren ve elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelen mağarada bu salonlardan ikisi, çatlak sistemlerden sızan suların oluşturulduğu duvar damlataşları ile ikiye bölününce salon sayısı altıya çıkmış. Bir insan boyu yüksekliğinden başlayan mağaranın girişi, içeriye doğru gidildikçe bir huni şeklinde genişliyor. Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta olan ve ortalama tavan yüksekliği 18 metreyi bulan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekareye ulaşıyor. Karaca mağarasında nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösteriyor. Yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcak olan mağaranın bu özelliği küçük bir mikro klima alanı olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK : gazetesiz.com