Ekonomi > Kirası 1000 liranın altında olanlar yandı
06.02.2014
TÜİK’in Ocak ayına ilişkin açıkladığı ÜFE rakamları kiracıları üzdü. Bu ay kira kontratlarını yenileyecekler için fiyatlar yükseldi.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ocak ayından itibaren Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yerine yayımlamaya başladığı Yurtiçi ÜFE, ilk ay yıllık yüzde 10.72 oranında artınca kiracıları üzdü.
Kira sözleşmesini yenileme süresi geçen ay dolanlar artışı yüzde 6.97 oranı üzerinden yaparken, bu ay dolanlar yüzde 10.72 oranı üzerinden artış yapmak zorunda kalacak. Habertürk gazetesinin haberine göre, aylık kirası bin lira olan bir kişi, kira artışını geçen ay yapsaydı kirası bin 69.7 liraya çıkacak ve yıllık 12 bin 864 lira ödeyecekti.
BAZ ETKİSİ SÜRECEK
Ancak kira artışını bu ay yapmak zorunda olunca aylık kirası bin 107 liraya çıktı ve yıllık ödeyeceği rakam 13 bin 286 lirayı bulacak. Böylece 1 yıllık sürede fazladan 450 lira ödemek zorunda kalacak. Bu kişiler, baz etkisinden dolayı sonraki yıllarda da daha yüksek kira ödemeye devam edecek. Türk Borçlar Kanunu’nun 1 Temmuz 2012′de yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Türkiye’de kiralar ÜFE’ye göre ayarlanıyor.
ÜFE’Yİ AŞAMAZ
Borçlar Kanunu’nun 44. maddesi uyarınca, kira sözleşmelerinde yıllık artışlar, ‘bir önceki kira yılında’ üretici fiyat endeksindeki artış oranı ile sınırlı. Yasa uyarınca, mülk sahibi ile kiracı ÜFE’nin altında bir artış yapabiliyor ancak ÜFE’nin üstünde bir artış yapılamıyor. ÜFE’nin üzerinde artış yapılmasına ilişkin sözleşme hükümleri geçersiz sayılıyor. 28 Ocak’ta Enflasyon Raporu’nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun bu yıl yüzde 6.6 olacağını öngördü.
Son 6 yılın en yüksek artışı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) içinde bulunduğumuz şubat ayından itibaren Üretici Fiyatları Endeksi’nin (ÜFE) yerine Yurtiçi ÜFE’yi yayımlamaya başladı. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, kira sözleşmeleri başta olmak üzere yasalarda ÜFE’ye yapılan atıflarda bundan böyle Yurtiçi ÜFE’nin dikkate alınacağını söyledi. Önceki gün açıklanan Yurtiçi ÜFE aylık yüzde 3.32 oranında artış gösterdi. Bu rakam, 2008’in nisan ayında yüzde 4.50 olarak gerçekleşen rakamdan bu yana en yüksek aylık artışı ifade ediyor. Aylık enflasyondaki bu yüksek artış, yıllık enflasyonda da sıçramaya yol açtı. 2013’ün aralık ayında yüzde 6.97 olan yıllık enflasyon, 2014’ün ocak ayında yüzde 10.72′ye çıktı.
KAYNAK : sonsayfa.com