Son güncellenme :23.11.2024 12:41

Medya > Zaman yazarı siyasetin yeni yükselenini yazdı

12.02.2014

Zaman yazarı İhsan Dağı, hükümet ile cemaati yaşanan çekişmeden ders çıkarmaya çağırdı.

Zaman gazetesi yazarı İhsan Dağı, ‘hürriyetçi ve laik’ düşüncenin Türk siyasetinin yeni yükseleni olduğunu yazdı.

17 Aralık operasyonuyla kızışan iktidar-Cemaat kavgasını bugünkü köşesinde ele alan yazar İhsan Dağı, her iki tarafı özeleştiriye davet etti.

KAMUSAL ALANDA LAİK MUTABAKAT ANADOLU İSLAMI’NIN TALEBİ OLABİLİR

Dindarların iktidar olması değil iktidarın adil hukuka bağlı olması gerektiğinin altını çizen yazar, yazısında laikliğe böyle vurgu yaptı:

“Cemaat dahil dinî gruplar siyaset ile dinin birleşiminden, kendi ellerinde patlayan ‘tahrip gücü yüksek’ bir iktidar ortaya çıktığını gördüler. ‘Bizimkilerin devleti’nin ‘ötekilerin devleti’nden daha insaflı, daha vicdanlı, daha temiz olmadığını anladılar. Esas meselenin ‘dindarların iktidar olması’ değil, iktidarın adil, hukuka bağlı, özgürlüklere saygılı ve sınırlı olması gerektiğini görmüş olmalılar. Devlet dini tekelleştiriyor ve araçsallaştırıyorsa dinin sivilliği de saflığı da yara alıyor. Artık dinin siyasal değil sosyal alana çekilmesi, kamusal alanda laik mutabakat ‘Anadolu İslam’ının da talebi olabilir.

ANLAŞILDI Kİ LAİKLİK ÖNEMLİYMİŞ

Henüz yaşananlardan ders almayanlar ise ‘iktidar İslamcıları’. Eskinin ‘özgürlükçü, anti-devletçi ve entelektüel’ görünen hareketi arkasına devlet gücünü ve otoritesini alınca ne kadar baskıcı, devletçi ve otoriter bir forma dönüşüyormuş, görüldü.

İktidar sahiplerinin dindarlığı onların ve çevrelerinin despot, hukuksuz, usulsüz ve yolsuz olmalarını engelleyemiyormuş. Anlaşıldı ki yöneticilerden aranan özellik dindar olması değil; hukuka uyması, hukukun da evrensel değerlere ve ölçülere dayanmasıymış…

Anlaşıldı ki laiklik önemliymiş. Kamusal hayatın dinsel referanslarla kurulmaya ve meşrulaştırılmaya çalışılması yönetimi otoriterleştiriyor, yöneticileri hukukun dışına çıkmayı mümkün kılacak dinsel yorumlara açık hale getiriyormuş.

Dindarların iktidar kavgasına girmesi, davalarında dinî referansları ve sembolleri kullanmaları ‘rasyonel’ olanın tükenmesi, müzakerenin imkânsızlığı anlamına geliyormuş. Özgürlük bir bütünmüş, başörtüsünden ibaret değilmiş.

Anlaşıldı mı bunlar gerçekten? Anlaşıldıysa sorun yok, aksi halde ‘yola devam’.

KAYNAK : sonsayfa.com