Son güncellenme :28.11.2024 11:00

Dünya > Azerbaycan tarımında Türkiye eli!

31.01.2014

Azerbaycan tarımının geliştirilmesine yönelik çok sayıda proje gerçekleştiren TİKA, bir yılda iki ürün alınmasını sağladı

Ruslan Rehimov – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan ekonomisinin petrol ve doğalgaza bağımlı şekilde büyümesinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla uygulanan politikalara çok sayıda projeyi hayata geçirerek katkı sunuyor.

Bu kapsamda, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanlığının talebi üzerine, TİKA’nın Bakü Proje Koordinasyon Ofisi, tarım üretiminin artırılmasını teşvik etmek ve halkın gıda ürünlerine ihtiyacını yerel üretimlerle karşılamak için Ağcabedi ve Beylagan bölgelerinde yaklaşık 5 bin hektara kurulan özel pilot tarım işletmelerine danışmanlık desteği sağladı.

TİKA bu işletmede, ileri teknolojilerin uygulanması, yüksek verimli buğdayların yetiştirilmesi, zirai teknik hizmetlerin gerektiği şekilde hayata geçirilmesi gibi konularda bilimsel ve metodolojik yardımın sağlanması ve yapılmış faaliyetlerin denetlenmesine yönelik bilgiler aktardı.

Kaliteli ve yüksek verimli tohumların tespiti, toprak özelliklerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi, ekim nöbetinin tespiti, ikinci ürün yetiştirme teknikleri ve doğrudan ekim yönteminin uygulanabilmesi gibi konularda çalışmalar yaptı.

Türk menşeli tohumlarla görülmemiş verim elde edildi

TİKA’nın girişimleriyle sağlanan teknik destekle, bu işletmelerde aynı araziden bir yılda iki ürün alınması sağlanırken, Türk malı buğday ve mısır tohumlarının ekilmesiyle de Azerbaycan’da bugüne kadar görülmemiş verim değerlerine ulaşıldı.

Verim ortalaması buğdayda 1 dekarda 276 kilogram, mısırda ise 526 kilogram olan Azerbaycan’da, TİKA’nın desteği sonrasında buğdayda 810 kilogram, mısırda bin 250 kilograma çıktı.

Azerbaycan Tarım Bakanlığı işbirliğinde Haçmaz bölgesinde faaliyet gösteren “Azerbaycan-Türkiye Tohumculuk ve Araştırma Ortak Kurumu”nda elit ve birinci sınıf kaliteli buğday tohumları üretilerek ülkenin farklı bölgelerindeki çiftçilere dağıtılıyor.

TİKA bu yıl, modern ekim ve sulama yöntemlerinin uygulanması, tarım makine ve ekipman altyapısının iyileştirilmesine yönelik yeni bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

Ballar marka olacak

TİKA’nın Azerbaycan’da, arıcılığın geliştirilmesine yönelik de önemli çalışmalar yapıyor. Ülkedeki arı genefondunun korunması ve ıslah edilmesi işinin geliştirilmesine yönelik damızlık ana arı üretimi proje gerçekleştiren TİKA, 2012-2013 yıllarında 200 aileye 2 bin kovan ve malzemeleriyle 2 bin bal arısı kolonisi ve diğer arıcılık malzemeleri hibe etti. Ailelere ayrıca 3’er günlük teorik ve pratik eğitimler verdi.

Arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik çalışmaları bu yıl da sürdürmeyi öngören TİKA, 100 aileye arı kovanları, bal arısı kolonileri ve arıcılık malzemeleri hibe edecek.

TİKİ ayrıca, bu desteklerden yararlanan aileler başta olmak üzere, herhangi bir marka adı altında bulunmadan arıcılık ürünlerini piyasaya sunan küçük üreticilerin, ortak bir marka oluşturmaları konusunda proje planlıyor.

Bu yıl iki önemli proje gerçekleştirilecek

TİKA, Azerbaycan’da hayvancılığın geliştirilmesine yönelik iki önemli projeyi gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Geçen yıl başlanan “Bizim Holştayn” Süt Sığırcılığı ve Soy Islahı 1. Aşama Projesi kapsamında, ülkenin dört bölgesinde, hayvancılık yapmaya uygun ailelere süt sığırı hibe edilecek ve yem desteği sağlanacak.

Projeyle, kırsaldaki ailelerin istihdam ve geçimlerine destek verilmesi ve Azerbaycan hayvancılığında soy ıslahı çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor.

TİKA’nın bir diğer projesi de Haçmaz bölgesinde 523 hektarlık arazide kurulacak özel pilot hayvancılık işletmesine yönelik danışmanlık desteği vermesi. Kurulacak örnek işletmede, modern teknolojilerin uygulanması, beslenecek verimli cinslerin belirlenmesi, genel olarak işletmenin faydalı yönetilmesinin organize edilmesi ve diğer ilgili konularda danışmanlık hizmetlerinin gösterilmesi planlanıyor.

Karabağ göçmenleri için “Sıcak Bahçe” projesi

Azerbaycanın çeşitli bölgelerinde çiftçilere desteğini sürdüren TİKA, çalışmalarında Ermeni işgali sonucunda topraklarını terketmek zorunda kalan Karabağ göçmenlerini de unutmuyor.

TİKA’nın Bakü Koordinasyon Ofisi, Şeki bölgesinde iskan eden göçmenlerin ekonomik ve sosyal mağduriyetlerinin azaltılması ve bölgede tarımın da geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla evlerin bahçelerinde sera kurulmasını öngören, “Sıcak Bahçe – Şeki’de Seracılığın Geliştirilmesi” projesi hazırladı.

Projeyle ilgili inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere TİKA tarafından görevlendirilen uzmanların kısa süre içinde çalışmalara başlaması öngörülüyor.

AA

KAYNAK : gazetesiz.com