Ekonomi > Bank Asya’ya oynanan kirli oyun
13.01.2014
Bank Asya üzerinde oynanan oyun deşifre oldu. Taraf Gazetesi, son günlerde Bank Asya’yı ”zor durumda bırakmak” ve ”el koymak” amacıyla yapılan operasyon detaylarını paylaştı.
Hükümet ile cemaat arasında yaşananlar, finans sektörüne de uzanırken, durumdan vazife çıkaran birçok kamu kurumu, Bank Asya’daki mevduatlarını bir gecede çekti. 17 Aralık ’taki operasyonun ardından Hükümete yakın medyanın da hedefi hâline gelen katılım bankası likidite problemiyle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine Cemaate yakın işadamları ve vatandaşlar kampanya başlatıp paralarını Bank Asya’ya yatırmaya başladı. Kamu kurumlarının talep ettiği tüm mevduatlar ödendi. Ayrıca bankacılık sektöründen sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da el koymaya direndi. Böylece, bankacılık sektörü büyük bir depremin eşiğinden de dönmüş oldu.
Bank Asya operasyonun perde arkası şöyle:
17 ARALIK’TAN SONRA HEDEF
İstanbul Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından başlayan hükümet ve cemaat geriliminden Bank Asya da etkilendi. Bu süreçte, öncelikle bankaya yönelik incelemeler arttırıldı. Hatta bankacılık kulislerinde, BDDK ’nın özel olarak bankayı incelemesi için murakıp gönderdiği dahi iddia edildi. Yine aynı dönemde, hükümete yakın gazetelerde, banka aleyhinde birçok haber yer aldı. Bazı hükümet üyeleri de, bankanın dövizdeki dalgalanmalardan 2 milyar dolarlık kâr ettiğini bile öne sürdüler. Ancak banka tüm döviz işlemlerinin listesini yayınladığı ve yaşanan süreçten kâr etmediğini ispatladı. Ayrıca Merkez Bankası rakamları, 17 Aralık öncesi sistemde zaten kimsenin döviz alımı yapmadığını ortaya koydu.
BANKAYA EL KONULACAK İDDİASI
Son olarak geçtiğimiz hafta, cemaatin bankası olarak bilinen Bank Asya’ya el konulacağına yönelik iddialar ortaya atıldı. Hatta BDDK, Başbakanlık ve Meclis’te, “cemaatin bankasına mübarek cuma günü el konulacak” şeklinde espiriler yapılmaya başlandı. Birçok kişi de, cuma günü bankaya el konulup konulmadığını öğrenmek için sabah saatlerinde Bank Asya şubelerinin önüne gitti.
KAMU KURUMLARI ZARIRINA MEVDUAT ÇEKTİ
Birçok kamu kurum da, hükümet ile Cemaat arasındaki gerginlik nedeniyle harekete geçti. Başta THY olmak üzere bazı kamu kurumları, geçtiğimiz 10 günlük süreçte yaklaşık 900 milyon liralık mevduatı, vadesinden önce çekti. Vadesinden önce mevduatın çekilmesi nedeniyle, kamu kurumları “kâr payı” alamadı. Ve bu nedenle milyonlarca liralık gelir kaybına uğramış oldu.
BDDK Yönetimi Babacan’ı da rahatsız etti
Bank Asya’ya yönelik operasyon, gözlerin BDDK’ya çevrilmesine yol açtı. Banka hakkında günlerdir çıkartılan tüm söylentilere karşın suskunluğu tercih eden BDDK, ancak 10 Ocak cuma günü yani Bank Asya durumu kurtardıktan sonra açıklama yaptı. Bankalar hakkında haber yapılırken dikkat edilmesi gerektiğine yönelik bir açıklama yaptı. Bank Asya’ya yönelik operasyon, BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in “bağımsızlığının” da sorgulanmasına yol açtı. BDDK içindeki, bazı kurul üyeleri de Mukim Öztekin’in Başbakanlık’taki bazı yöneticilerle doğrudan çalışmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Hatta BDDK içinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bile Bank Asya’ya yönelik operasyondan rahatsız olduğu ve konuyla ilgili olarak BDDK yönetimini uyardığı konuşuluyor. BDDK Başkanı Öztekin’in başını çektiği grubun ise, hükümete karşılık yapılan darbe girişimine darbe ile karşılık verilmesi gerektiği görüşünü savunduğu iddia edildi.
Yönetimi BDDK alacaktı
Bankacılık kulislerinde dolaşan iddialara göre, kamu kurumlarının vadesinden önce mevduatlarını çekmesi nedeniyle, banka zor duruma düşecekti. Ve BDDK da, mevduat taleplerini karşılayamayan bankanın yönetimine atama yapacaktı. Devleti zarardan kurtarmak için, bankaya el koyma yerine yönetimin devralınması operasyonu gerçekleştirilecekti. Ancak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yönetim devrine izin vermemesi ve bankanın hızla düzelen mali yapısı bunu engelledi. Kamu kurumlarının zararı göze alarak talep ettikleri tüm mevduatlar aynı gün ödendi. Taraf’ın edindiği bilgiye göre, bankaya el konulmak istendiğini öğrenen cemaate yakın iş adamları harekete geçti. Adeta bankaya para yağdırdı. Bir milyar liranın üzerinde para girişi oldu.
KAYNAK : sonsayfa.com