Son güncellenme :23.11.2024 12:06

Güncel > Astsubaydan büyük komplonun itirafı

03.03.2014

Adana’da MİT’e ait TIR’a baskın düzenlenmesiyle ilgili gözaltına alınan iki asker, MİT’çileri yasadışı dinleyip ve fiziki takibe aldıklarını itiraf etti.

Adana’dan MİT TIR’larını ihbar eden yüzbaşı ile astsubay ihanetin tüm boyutlarını bir bir itiraf etti. Askerler baskından beş gün önce dinlemeye aldıkları MİT’çileri adeta yemeden içmeden gece gündüz takip etmiş. Astsubay G.M, ankesörlü telefonla kimliğini gizleyerek ihbarda bulunduğunu, Yüzbaşı H.G ise TIR’ları telefonla Adana’da görevli arkadaşı Jandarma Üstteğmen Önder’e bildirdiğini söyledi. G.M., 5 gün dinledikten sonra MİT TIR’larını fiziki takibe aldıklarını Çubuk ve Gölbaşı’na kadar peşlerinden gittiklerini, daha sonra da TIR’ları Adana’ya varıncaya kadar sürekli teknik takiple izlediklerini itiraf etti.

Baz istasyonundan tespit

İşte TIR ihbarında her şeyi itiraf eden Jandarma İstihbarat görevlisi Astsubay G.M’nin ifadesi: “Olaydan 5 gün önce başladığımız dinlemede dinlediğimiz şahısların şüpheli bazı konuşmaları dikkatimizi çekti. Durumu kısım amirine bildirdim. Bana ‘gelişmeleri takip et, gerekirse beni yine sonra bilgilendir’ dedi. Daha sonra takip ettiğimiz numaranın yerini baz istasyonundan takip ederek işin mahiyetini öğrenmek üzere takibe koyuldum. Şüpheli numarayı takibimiz sırasında önce Çubuk, daha sonra Gölbaşı istikametine döndüler. Biz de takipteydik.”

Amirim fazla önemsemedi

G.M. şöyle devam ediyor: “Araçları kontrol ettiğimde ilerdeki vergi denetleme noktasında arka arkaya durduklarını gördüm. Daha sonra araçların plakalarını alarak dönüşe geçip kısım amirimiz Hakan Yüzbaşıya telefonla ön bilgi verdim. Sonra şubeye giderken yolda karşılaştık. Kendisine olayı aktardım. Kendisi, ‘Bizim uyuşturucu işine girmiyorsa bizi ilgilendirmeyebilir’ dedi. Fazla aldırış etmedi. Şubeye gelip sisteme baktım. Baz bilgilerinden Aksaray civarında olduklarını tespit ettim. Araçların önceki telefon görüşmelerindeki şüpheli ve şifreli konuşmalarını da dikkate aldığımda normal yük taşıyan araçlar olmadıklarına kanaat getirdim. Kısım amirim olayı fazla önemsemediği için benim amirlerimi aşarak resmi yazı ile ilgili yerlere bildirme imkanım yoktu.”

‘İçinde bomba var’ dedim

“İhbarda da adımı soyadımı görevimi söylesem yine amirlerimi aşmış ve disiplin suçu işlemiş olacaktım” diyen G.M. itiraflarını şöyle bürdürdü: “Bu nedenle bir vatandaş olarak ihbar etmeye karar verdim. Etlik semtinde ankesörlü telefon vardı. En son Aksaray civarında olduklarını bildiğimden en uygun yapılacak yerin Adana olduğunu düşündüm. Çünkü Aksaray ile Niğde’ye yapsaydım araçlara yetişemeyeceklerdi. Bu şekilde araçların plakalarını vererek hatırladığım kadarıyla patlayıcı ve mühimmat olabileceğini söyledim. Adana’da 3 TIR’ın durdurulduğunu ve MİT’e ait olduğunu öğrendim. Ve Ertesi gün dinlemelerin hepsini kapattık. Dosyadaki bazı fotoğraflarda siyah megane aracın bana ait olduğu söyleniyor. Evet bu doğrudur.”

Üstteğmene bilgi verdim

TIR’ları takip edip Adana’da bir üsteğmene TIR’ları ihbar eden diğer şüpheli Yüzbaşı H.G. ise ifadesinde şunları söyledi: “Olayı gece 3:30 ile 4 civarında amirim Yarbay E.T’ye bildirdim. ‘Bizim bölgeyi ilgilendiren bir durum gözükmüyor, yine de bir bakın’ dedi. Şube müdürüme bilgi verdikten sonra arkadaşım üsteğmen Önder K.’ya da Adana’da görevli olduğunu bildiğim için onu da arayıp ‘takip ettiğimiz bir hareketlenme var, ileri de koordine ihtiyacı olursa bilginiz olsun’ dedim. Çıkarken G.M. Astsubay bana ‘bu civarda acaba ankesörlü telefon kartı satılan yer var mı komutanım’ diye sordu.”

HAKİM ALICI 4’LÜ TOPLANTIDAN SONRA MI KARAR VERDİ

TIR’ları ihbar eden şüphelilerin her şeyi itiraf etmelerine rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasının altında kararı veren Adana TMK ile görevli 3 Nolu Hakimi Cebrail Cem Alıcı’nın paralel yapı adına hareket etmesinin yattığı iddia edildi. İddiaya göre şüphelilerin serbest bırakılmasında mahkeme öncesinde Cebrail Cem Alıcı ile toplantı yapan Hakim Doğan Şahin, Hakim Ramazan Artun ile Bayram Demirci’nin etkili olduğu belirtiliyor.

Alıcı; “Olayın oluş ve işleniş şekline göre her ne kadar askeri personel olan şüphelilerin görevlerinin gereklerine aykırı davrandıkları şüpheleri mevcut ise de; Devlet güvenliğine ilişkin Gizli Belgeleri temin etme ve açıklama suçlarının işlendiği hususunda kuvvetli suç şüphesini gösteren olgular ve somut deliller niteliğinde olmadığı, eylemin asker şahısların görevleri ile ilgili işlenmesi nedeni ile askeri suç kapsamına girme ihtimallerinin bulunduğu…” ifadelerine yer vererek şüphelilerin tutuklanmasını reddetti.

KAYNAK : sonsayfa.com