Son güncellenme :28.01.2025 02:11

Güncel > Avrupa’nın ilk ‘Canlı Müzesi’ Türkiye’de!

26.03.2014

Merhaba. İstanbul’da Avrupa’nın ilk “Canlı Müzesini” açtınız. “Canlı Müze” tam olarak nedir?

Bu bir 3D illüzyon müzesi denilebilir. Klasik, modern, güncel sanat eserlerinin, Obama, Madonna gibi günümüz ikonlarının, piramitler ve dinazorlar gibi tarihsel figürlerin, Indiana Jones, zombiler gibi sinema ve edebiyat örneklerinin “tablolar ve  enstelasyonlar” olarak sergilendiği, sergilenmekle kalmayıp içine dahil olduğunuz  ve o anı ölümsüzleştirdiğiniz ve fotoğrafla sosyal medya platformları ile paylaştığınız bir deneyim… Bu eserler aynı zamanda “Trick Art” (Yanılsama Sanatı) olarak adlandırılıyor!

Klasik sanatın ışık ve gölge oyunlarından, modern sanat malzemelerinden, teknolojiden ve dijital sanattan faydalanan bu yeni akım sayesinde sanatseverlere 3 boyutlu resimlerin yanında, önünde ve içinde fotoğraf veya video çektirebilme, hatta dokunabilme fırsatı sunuyoruz!

“Canlı Müze” konsepti ilk olarak nerede ve nasıl ortaya çıktı?

Canlı Müze, ilk olarak Uzakdoğu’da ortaya çıktı. 2009 yılında Güney Kore ve Japonya’nın ardından, Çin’e de yayıldı. Şu anda bu üç ülkede 80’e yakın Canlı Müze bulunuyor.

Uzakdoğu’dan başlayarak yavaş yavaş dünyayı saran Trick Art, üç boyutlu resim, video ve enstalasyon (yerleştirme) çalışmalarına izleyicileri de dahil eden bir konseptten oluşuyor.

VIALAND Trick Art Müzesinde ünlü ressamların eserlerinin reprodüksiyonları, insanlık tarihinin ortak hafızasına kazınmış fotoğraf ve imajların üç boyutlu video ve animasyon olarak yeniden hazırlanmış versiyonları yer alıyor.

Klasik sanatın ışık ve gölge oyunlarından, modern sanat yöntemlerinden, teknolojiden ve dijital sanattan faydalanan bu yeni akım sayesinde sanatseverler resimlerin yanında, önünde, hatta içinde fotoğraf veya video çektirebiliyorlar.

 Canlı Müze’yi Türkiye’de hayata geçirme fikri kime aitti? Nasıl aklınıza geldi?

Uzak doğu seyahatimiz sırasında, Güney Kore’nin UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan, dünyaca ünlü Jeju Adası’na gittik. Orada bu müzeden bahsettiler.

Üç arkadaş (Koreli Andi Chung, Selim Yalın ve ben)  birlikte müzeye gittik ve gerçekten çok etkilendik.  Bu konseptin Türkiye’de de olması gerektiğine karar verdik. Kurucu ve sahipleriyle bağlantıya geçtik ve konsepti Türkiye’ye taşıdık.  

İstanbul’da açtığımız müze, dünyanın en büyük ve en çok eser bulunduran iki müzesinden biri oldu.  Diğeri de Jeju Adası’nda gördüğümüz ve bize ilham veren müze zaten!

Canlı Müze’de nasıl bir deneyim yaşatıyorsunuz insanlara!

Müzeyi gezenler, Picasso, Van Gogh, Édouard Manet gibi sanat dünyasının en ünlü isimlerinin eserlerini deneyimlerken, aslında bu eserlerin bir parçası gibi hissedecekler.

Hayalle gerçeğin, gerçekle yanılsamanın arasındaki çizgileri bir süreliğine ortadan kaldıran müzede, bu ilginç sanat deneyimini fotoğraf ve videolarla ölümsüz hale getirmek de mümkün. Ziyaretçiler, canlı müzede yaşadıkları deneyimi fotoğraf ve video çekerek Facebook, Twitter, Instagram, Vine gibi sosyal medya platformlarında da eş zamanlı olarak paylaşabilecek.

Uzun süredir dünyanın birçok yerinden gelen üç boyutlu “sokak resimleri” haberleri ile karşılaşıyoruz. İnsanlar bu resimlerle fotoğraf çektirmeye bayılıyorlar. “Canlı Müze” fikri buradan doğmuş olabilir mi?

Tam olarak hikayesini bilemiyorum doğrusu. Sokaklardan gelip gelmediği konusunda emin değilim! Ancak girişimciler, bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüp Koreli ve Japon sanatçılara yaptırmışlar. İlgi gördüğünü anladıkça da, arka arkaya Canlı Müzeler açmaya başlamışlar!

 Müzedeki eserler yurtdışından mı geliyor; yoksa Türkiye’deki sanatçılar tarafından mı yapılıyor?

 Eserlerimizin tamamı Kore’de, Koreli sanatçılar tarafından yapılıyor. Yakın gelecek Türk sanatçıların da bu tür eserler yapacağını ve Canlı Müze’de yer alacaklarını düşünüyoruz. Tabii daha Türk motifleri içeren eserler olacaktır bu!

Müzede kaç eser var. Sayı hep aynı mı kalacak?

Su an 106 eser sergileniyor. Belli zaman dilimlerinde yenileri gelecek. 3 ile 6 ay içinde eserler değişecek.

“Canlı Müze” kimi hedefliyor? Hafta içi hangi günler açık?  

Pazar dahil her gün açık! Müzemiz sabah 10:00’dan gece 22:00’ye kadar ziyaret edilebilir!

Teşekkürler!

* Canlı Müze’nin fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız!

KAYNAK : gazetesiz.com