Siyaset > Aynı isimler benzer senaryo! Kumpas hukuku
15.01.2014
CHP’nin hukuk danışmanları, HSYK düzenlemesinde sürecin ilerlemesine engel olacak tekliflerde bulundular.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili Anayasa değişikliği tekliflerine açığız” çağrısına cevap verdi. Gazetelerin Ankara Temsilcileri ve bazı hukukçularlakahvaltıda bir araya gelen CHP lideri, krizin aşılabilmesi için her partiden eşit üyenin bulunacağı bir uzlaşma komisyonunun, Meclis Başkanı Çiçek’in başkanlığında toplanmasını önerdi. Bu teklif, akıllara iki yıl çalışan ancaksadece 60 maddelik bir metin ortaya çıkarabilen Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu getirdi. Komisyon yeni anayasayı vücuda getiremediği için dağılmıştı. CHP lideri bu öneri için ön şart olarak da, hükümetin HSYK ile ilgili yasa teklifini geriçekmesini istedi. Kılıçdaroğlu, “Eğer ortada gerçekten yargıç güvenliğini daha sağlıklı yapıya kavuşturacak bir düzenleme, hukukun üstünlüğünü sağlayacak bir teklif olursa niye reddedelim” dedi.
‘MANEVRAYSA YUTMAYIZ’
Kılıçdaroğlu’nun bu teklifine AK Parti’den jet cevap geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Samimiyseler oturup bakalım. Ama bunu HSYK teklifini komisyondan çektirmek için bir manevra olarak düşünüyorlarsa biz bunu yutmayız” diye konuştu. HSYK konusunda köklü değişikliğin Anayasa değişikliğiyle yapılmasıgerektiğine işaret eden Şentop, şunları söyledi: “Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında siyasi partiler HSYK ile ilgili maddelerin büyük bölümünde uzlaşma sağlamıştı. ‘HSYK üyeleri farklı kaynaklardan gelebilirler ama sonuçitibariyle Parlamento, nitelikli çoğunlukla seçsin’ dendi. Büyük ölçüde anlaştığımızı söyleyebilirim.” Şentop, anlaşmaolması halinde birkaç maddelik bir anayasa değişikliği olabileceği gibi daha önce üzerinde uzlaşma sağlanan 60 maddeyi kapsayan bir düzenleme de olabileceğini dile getirdi.
Teziç’ten ’367′ gibi öneri
CHP’nin toplantısına katılan hukukçulardan eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK teklifininyürürlüğünü durduracağını öne sürdü. Teziç bunun da yeterli olmayacağını savundu; “Hukuki zorlama” anlamınagelecek ilginç bir öneri ortaya attı: “Mahkeme uygulamayı da durdurmalı.” Teziç iddiasını bir aşama daha ilerletti ve “Gül’ün yasayı onaylaması durumunu” ima ederek, “Cumhurbaşkanı görevini yapmazsa uluslararası hukukta bunun adı yüksek ihanettir” dedi. Toplantıda söz alan eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, “iktidarın seçimde devrilmesinin şart” olduğunu savundu. Kanadoğlu, “Ama sandık güvenliğiyle ilgili soru işaretleri var”iddiasında bulundu. Kanadoğlu’na bir başka hukukçu Atilla Özer karşı çıktı, “Seçimler sağlıklı değil deniyor. Vatandaşlistelere baksın. Elit grup vatandaştan giderek uzaklaşıyor” dedi.
(Türkiye Gazetesi)
KAYNAK : habername.com