Son güncellenme :26.11.2024 06:50

Güncel > “Barış kartalı” TSK’ya katıldı!

22.02.2014

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni yıldızı olan Barış Kartalı törenle Hava Kuvveti Komutanlığı’nın evvanterine girdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen, Barış Kartalı Projesi kapsamındaki İlk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı’nın envantere giriş töreninde buluştu. Törenle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’de yeni yıldızı olan Barış Kartalı da Hava Kuvveti Komutanlığı’nın evvanterine girdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel ‘ANA’ uçağıyla beraberinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen Barış Kartalı Projesi kapsamındaki İlk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı’nın (Awacs) envantere giriş törenine katılmak için Konya’ya geldi. Havalimanında protokol üyeleri tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, cuma namazı için Hacı Veyiszade Camii’ne geçti. Başbakan Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan eşlik etti.

Erdoğan, namazın ardından camiinin terasından bahçede kendisini bekleyen halkı selamladı. Cami önünde bekleyen kalabalık grupta ‘Dik dur eğilme, bu millet seninle’, ‘Mücahit Erdoğan’ sloganları attı. Başbakanlık otobüsüne binen Erdoğan, kendisini selamlayan gruba, santraç takımı dağıttı. Başbakan’ın Erdoğan’ın geliş ve gidiş güzergahları ise havadan sürekli polis helikopteriyle kontrol edildi.

DEVLETİN ZİRVESİ TÖRENDE BULUŞTU

Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen törene helikopterle gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve davetliler katıldı.

HİK’E SAHİP OLAN 3’ÜNCÜ ÜLKEYİZ

Törende, önce ilk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı’nın tanıtımı yapıldı. Ardından konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, HİK’in, Türk Hava Kuvvetleri’nin uzun süre sahip olmak istediği bir yetenek olduğunu belirtti. HİK’e dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğunu ifade eden Orgeneral Öztürk, Avustralya ve Güney Kore’den sonra envanterine alan 3’üncü ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

DAĞIN ARKASINA GÖREN GÖZLER

Hava gücünün sadece muharip unsurlardan oluşmayacağını, destek unsurlara da ihtiyaç olduğunu ifade eden Orgeneral Öztürk, ”Bazı destek unsurları da kuvvet çarpanları olarak adlandırılır. Bugün Hava Kuvvetleri’nin HİK uçakları en önemli kuvvet çarpanlarımızdan biri olmuştur” dedi.

Bugüne kadar yerdeki radarlarla tespitlerin yapıldığını ancak dağ ve engebeli alanlardan etkilendiğini ifade eden Orgeneral Öztürk, HİK’in, Hava Kuvvetleri’nin dağın arkasındaki gören gözleri olacağını ifade etti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, ”4 HİK UÇAĞINI TESLİM ALACAĞIZ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hizmete alının Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı’nın ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hayırlı olmasını diledi.

Bugün farklı bir gururun yaşandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, HİK uçağının alınması için ilk olarak 2003 yılında adım atıldığını ancak, yaşanan sıkıntılarla bu sürecin bugünlere geldiğini belirtti. Bu yıl sonu ve önümüzdeki yıl yapılacak teslimatlarla birlikte 4 HİK uçağının da teslim alınacağına dikkat çeken Erdoğan, 12 yıl boyunca savunma sanayiye önem verdiklerini kaydetti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

”Bir yandan savunma sanayimizi geliştirdik. Bunun yanında milli sanayimizi gücümüzü tahkim etmek için tüm imkanlarımızı kullandık. Kullanmaya da devam edeceğiz. Savunma sanayi ürünlerinin tasarım, teknoloji, geliştirme, üretim, test ve kullanıma hazır hale getirme süreçleri, gerçekten çok uzun, çok zahmetli ve çok maliyetli. Biz kendi insanımıza, kendi mühendisimize, kendi teknisyenimize, kendi firmalarımıza güvendik ve onlara her türlü desteği sağladık. Bu doğrultuda kara, deniz ve hava sistemlerinde stratejik projeler başlattık. Bugün verdiğimiz emeklerin karşılığını almaya başladığımızı görüyoruz. Donanmamız büyük ölçüde milli savaş gemilerimizle donatıldı. Hele hele şimdi havuzlu çıkarma gemimizle birlikte çok daha farklı bir güce ulaşmış olacağız. Askeri kara araçları tamamen ülkemizde üretebilir hala geldik. Uçaklarımızın modernizasyonlarını kendi imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. ”

109 HELİKOPTER TSK’YA KATILIYOR

Atak helikopterlerin üretimlerine başlandığını ifade eden Erdoğan, ”Bugün ayrıca yeni bir imzayı daha attık. Bizim için çok önemli bir imza töreniydi. Genel maksat helikopterleriyle ilgili 3.5 milyar dolarlık bir adımı attık ki, burada 109 helikopter, bu da yine Türk Silahlı Kuvvetlerimize katılıyor. İnsansız Hava Araçlarımız geliştirme aşamalarını başarıyla tamamladı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Deniz karakol uçaklarımız göreve başladı. Cumhuriyet tarihimizde uzun bir aradan sonra ilk milli tasarım uçağımız, gökyüzüyle buluşmuş vaziyette. Çok yakında ülkemizin de üretiminde ortak olduğu bir başka proje A-400N nakliye uçaklarının ilkini teslim alacağız. Savunma sanayilerimizin hamlelerine önümüzdeki dönemde de daha ileri projelerine devam edeceğiz” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİNDE DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKACAK

Başbakan Erdoğan, yeni başlayacak ve devam eden projelerle birlikte 2023 yılında savunma sanayı alanında dışa bağımlılığı yüzde yüze yakın oranda ortadan kaldırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Başbakan Erdoğan 4 HİK uçaklık filonun 3’ünün bu yıl teslim olacağını 4’üncü uçağın da önümüzdeki yıl teslim edileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Uçaklarımızın yakın coğrafyamızın çalkantı ve istikrarsız içinde olduğu bir dönemde hizmete giriyor olmasını çok çok önemsiyorum. Yaşadığımız hadiseler, ülkemizin menfaatlerinin korunmasında savunma yeteneklerinin her zamankinden daha fazla önem kazandığını gösteriyor. Barış kartalı uçaklarımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gören gözü olacak. Ülkemiz hava sahasına olabilecek her türlü tehdide karşı erken uyarı görevini yerine getirecektir.”

Başbakan Erdoğan, HİK uçaklarında ABD’de bulunan Boeing firmasının ana yüklenici olduğu proje kapsamında ülkemizde önde gelen savunma sanayi kuruluşlarının önemli görevler üstlendiğini kaydetti.

HAVADAN İHBAR VE KONTROL UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen ‘Barış Kartalı Projesi’ kapsamındaki ilk Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki törenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi.

Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağı, yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabiliyor. Uçakta özel eğitimli 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekip bulunacak. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak.

Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.

Uçak, ülkemizin yer alacağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası’na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılacak.

Önümüzdeki yılda teslim edilecek uçakla birlikte 4’e yükselecek olan HİK uçakların isimleri ise Doğu, Batı, Kuzey ve Güney olacak.
 

KAYNAK : gazetesiz.com