Son güncellenme :29.03.2024 09:18

Ekonomi > Başbakan Yardımcısı İşler; Macaristan’a daha da önem vereceğiz.

25.02.2014

Başbakan Yardımcısı İşler; Macaristan’a daha da önem vereceğiz.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, göreve geldikten sonra ilk Macaristan ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, Avrupa’nın en güzel kentlerinden birisi olan Budapeşte’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, göreve geldikten sonra ilk Macaristan ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, Avrupa’nın en güzel kentlerinden birisi olan Budapeşte’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türkiye ve Macaristan arasındaki tarihi ilişkiler çok derindir. İlişkilerimizin mükemmel olmasında en büyük etkenin iki millet arasındaki sempati oluşturuyor. Budapeşte’de Tuna Nehri kıyısında bir akşam yemeğinde Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Türk diasporası ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İşte Macaristan’da Türk diasporasının varlığı her iki ülke için de kıymetli bir değerdir. Şahbaz ile Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları ve yapılabilecekler konusu ile ilgili görüştük. İhtiyaçların diyalog vasıtasıyla ve yakın bir işbirliği sağlanmasıyla mevcut projeleri olgunlaştıracağız.
Osmanlı Türk Kültürüne Ait Eserleri Birlikte  Koruyacağız

Diyalog kapılarının açık kalmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Mevcut ve olası projelerimiz dolayısıyla Macaristan’a daha sık ziyarette bulunacağız. Türkiye’mizin medar-ı iftiharı TİKA ve Yunus Emre Enstitümüz vasıtasıyla Türk insanının sıcak yüreğini ve yardımseverliğini, samimi ve kesintisiz bir anlayışla hissettirmeye devam edeceğiz. Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşlarının Budapeşte’deki Büyükelçiliğimizde oy kullanabileceklerini hatırlattı. Ayrıca Türkiye ve Macaristan arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesi konusunda da ortak iradeye sahip olduğuna vurgu yaptı. Macaristan’daki Osmanlı-Türk kültür mirasına ait eserlerin korunması, restorasyonu hususuna ait hassasiyeti Macarlarda da görüyoruz. Osmanlı Türk kültürüne ait eserleri birlikte koruyacağız. Desteklerinden dolayı Macar milletine ve Macar Devletine teşekkür ediyoruz dedi.

Macaristan’da projeler üreterek çalışmalarımızı sürdüreceğiz

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise; TİKA, Türkiye’nin kalkınmada yardım ve hayat veren çalışmalarının kıtalar ve coğrafyalar boyunca milyonlarca insan için fayda sağlamasını, ” insan odaklı” çalışmalara bugün olduğu gibi gelecekte de ilham kaynağı olmasını içtenlikle diliyorum. Macaristan’da Szigetvar, Pecs ve Budapeşte’deki ortak tarihimize ait çalışmaları dikkatle ve mutlulukla sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde TİKA, dil, din ve ırk ayırt etmeden ortak kültür coğrafyamızda, Macaristan’da projeler üreterek çalışmalarını sürdürecek dedi.

Macaristan Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise, Başbakan Yardımcımızı, TİKA Başkanımızı ve heyetini Budapeşte’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda Budapeşte’de iki kültürü birbirlerine daha da yakınlaştıran Yunus Emre Enstitüsünün açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Şimdi ise Budapeşte’ye ve biz Türklere yakışan bir camiye ihtiyacımız var. Bu konuda İnşallah devletimizin gayretleri ile kısa zaman içerisinde hal yoluna gireceğini ümit ediyoruz.

Budapeşte’de yapılacak bir cami ile Macaristan taçlandırılır. Bu inşa edilecek camiyle Macaristan’da yaşayan Müslüman ülkelerin diplomatlarının da ihtiyacı giderilmiş olacaktır. Sosyal bir ihtiyaca cevap verilmiş olacaktır.

Fahri Konsolos Şahbaz şöyle devam etti konuşmasına; yine Müslüman insanların Macaristan’da düzenli bir mezarlığa ihtiyacı vardır. Şimdilik vefat eden Müslümanları defnettiğimiz bir mezarlık bulunuyor. Ancak bunun bir plan ve disiplin altına alınması yerinde olacaktır.

Macaristan ile ticaretleri konularda köprü vazifesi oluşturuyoruz

TÜMİŞAD olarak uzun yıllardır Türk Macar ilişkilerine ve iş dünyasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca Avrupa’daki işadamlarımıza da Macaristan ile ticaretleri konularda köprü vazifesi oluşturuyoruz. Son yıllarda katkı sunmaktan mutluluk duyduğumuz dost iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttığını görmek bizleri memnun ediyor. Ayrıca, Budapeşte’deki mescidimiz için yaklaşık üç yıldır devletimizden, Diyanet İşleri Başkanlığından talep ettiğimiz imamımız geçtiğimiz yıl gelerek göreve başladı. Şimdiye kadar devletimizden Türk diasporası adına istemiş olduğumuz her şey zaman içerisinde yerine getirilmiştir. Ancak arkadaşlarımızla iki yıldır Macaristan – Budapeşte’de klasik manada bir aktif bir caminin yokluğunun üzüntüsü içerisindeyiz.

TÜMİŞAD olarak üzerimize düşen her türlü katkıyı vermeye hazırız

Budapeşte’de inşa edilecek muhteşem bir camii ile 28 AB ülkesi içerisinde camisi olmayan ülke kalmamış olacaktır. Budapeşte hem doğudan hem batıdan işadamlarının yatırım ve iş yaptığı dünya şehridir. Son on yıldır Türkiye’nin geniş coğrafyada sosyal, kültürel etkinliği yanında çok ciddi karşılıksız yardımlar yaptığını göğsümüz kabararak takip ediyoruz. Büyük Türkiye’mize ve Macaristan’a klasik manada minaresiyle, külliyesiyle, sosyal ihtiyaç alanlarıyla barış dini olan İslam’ın değerlerinin anlatılabileceği güzel bir camiye ihtiyacımız var dedi.

 

Yemekte Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ile birlikte T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri, Nevşehir, Niğde, Kırşehir Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, MÜSİAD Kurucu Üyesi İşadamı Ahmet Toprak, Tempo Uno Kft. Sahibi  İsmail Hakkı Şahbaz ve Macaristan’da yaşayan Türkler hazır bulundu.

Yemekli toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşlere günün anısına Türk Macar Dostluk Derneğinin bastırmış olduğu Prof. Dr. Hóvári  János, Csorba György, Dursun Ayan’ın kaleme aldığı ”Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde – Guyon Richárd ve Kmety György” kitabını takdim edildi.

Görüşme sonrasında Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Dr. Serdar Çam, TÜMİŞAD  Başkanı ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz ve tüm heyet birlikte kalınan otele geçildi.

 

KAYNAK : habername.com