Son güncellenme :28.11.2024 12:39

Sağlık > Belgrad Ormanı için UNESCO girişimi!

19.02.2014

İstanbul Belgrad Ormanı’nın “UNESCO Kültür ve Doğa Mirası Listesi”ne girmesi için çalışmalara başlandı.

İstanbul’da nüfus hızla artarken ve yeşil alanlar konusu giderek sorunlu hale gelmeye başladı.

Uzmanlar tam da bu noktada “Belgrad Ormanı”nın gerek İstanbul, gerek Türkiye’nin doğal mirası olması açısından oldukça büyük önem taşıdığını belirtiyorlar.

Belgrad Ormanı başta eşsiz tarihi bentleri ve sukemerleri olmak üzere çeşitli kültürel bileşenlere ve benzersiz bir biyolojik çeşitliliğe sahip.  Prof. Dr. Alper H. Çolak’ın editörlüğünde geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Belgrad Ormanı – Bir Doğa ve Kültür Mirası” adlı kitap, bu çeşitliliği tüm zenginliğiyle tekrar gündeme getirdi.

Atlas Dergisi’nin haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 4 Ocak 2014 tarihinde Belgrad Ormanı’nı basın mensupları eşliğinde ziyaret etti ve önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Eroğlu, Belgrad Ormanı’nın yalnızca İstanbul halkı için değil, evrensel anlamda da eşsiz bir orman olduğunu vurgulayarak, UNESCO Kültür ve Doğa Mirası Listesi’ne girmesi için bakanlığın gerekli çalışmaları başlatacağını duyurdu.

Bu amaçla bir komisyon kurularak tarihi eserlerin korunması, ormanın güncel kullanımındaki eksik ve yanlışların giderilmesi ve UNESCO kriterleri kapsamında önlemlerin alınmasına ilişkin çalışmaların hemen başlatılması kararlaştırıldı. Bakan Eroğlu ayrıca burada madencilik ve taşocağı gibi faaliyetlere de kesinlikle izin verilmeyeceğini dile getirdi.

Bir alanın UNESCO miras alanları arasına girebilmesi için sahip olması gereken özellikler dokuz kategori altında sınıflandırılıyor ve bunlardan en az birine girebilecek aday alanlar, uygun görüldükleri takdirde listeye alınıyor. Belgrad Ormanı bu kategorilerin hemen hemen hepsine girebilecek özelliklere sahip.

Osmanlı döneminde ormancılık eğitiminin temellerinin atıldığı Orman Mekteb-i Âlisi ve Türkiye’nin ilk orman fidanlığı burada kurulmuş, ilk orman planı da burada yapılmıştı. Cumhuriyet döneminde, Türkiye’nin diğer yerlerinde uygulanan birçok ormancılık faaliyetinin ilk denemeleri yine bu ormanda gerçekleştirilmişti. Dolayısıyla Belgrad Ormanı, çok çeşitli kültürel unsurları bir arada tutan bir omurga işlevi görüyor ve UNESCO’nun kültür mirası kategorilerini içeriyor.

Dünyadaki hiçbir kültür mirası böylesine iyi korunmuş ve fonksiyonunu hâlâ koruyan yedi adet bendi içermiyor.

KAYNAK : gazetesiz.com