Son güncellenme :09.05.2024 08:55

Sağlık > Bir cennet kurtuluyor!

19.02.2014

Adalar ülkesi Palau “”ticari balıkçılığı”” yasaklama kararı aldı! Bu, Fransa büyüklüğündeki bir bölgenin balık cennetine dönüşeceği anlamına geliyor!

Papua Yeni Gine’nin Kuzeyi’nde yer alan ve yaklaşık 350 adadan oluşan Palau ülkesi bugünlerde “yeşil bir dünya” isteyenleri oldukça sevindirecek bir uygulamayı konuşuyor!

Başbakan Tommy Remengesau tarafından ticari balıkçılığın yasaklanacağı açıklamasının yapılması, bilimadamlarına göre yalnızca 20 bin nüfuslu ülkeyi deği, dünyayı da ilgilendiren önemli bir gelişme.

Zira Başbakan tarafından tarif edilen bölge, tamı tamına Fransa büyüklüğünde bir alana denk düşüyor!

Başbakan Remengesau neden böyle bir karar aldıkları şeklindeki soruya ise şöyle yanıt veriyor:

“Çünkü başka seçeneğimiz yok. Okyanus bizim her şeyimiz! O bizim yaşam alanımız, kültürümüz, ekonomimiz… Her zaman söyledim çevre bizim ekonomimizdir; ekonomi de çevremiz! Neden böyle yapıyorsunuz diye sormanız normal. Yapıyoruz çünkü insan olarak, ada milleti olarak, bir toplum olarak varlığımızı sürdürebilmemizin şartı bu. Sadece ben bile kısa hayatım boyunca balıkların giderek azaldığına, varolanların da giderek küçüldüğüne tanıklık ettim. Bu büyük şirketlerin ya da ülkelerin gelir kaybı yaşıyor olmasından daha önemli bir konu! Burada eğer önlem almazsak, giderek yitirmekte olduğumuz olan bir yaşam alanından söz ediyoruz!”

Palau ayrıca ticari balıkçılığın yerine, tüplü ve şnorkelli dalış ile eko-turizm gibi alternatif gelir biçimlerini önerdi. (Treehugger)

KAYNAK : gazetesiz.com