Son güncellenme :06.05.2024 14:43

Bilim ve Teknoloji > Çin seddi dumana boğuldu!

31.01.2014

Çin’deki hava kirliliği o boyutlara vardı ki, artık Çin Seddi’ni uzaydan görmek mümkün değil!

Çin’deki hava kirliliği anormal sınırlara doğru ilerliyor. Birkaç gün önce Pekin’den Şanghay’a doğru ilerleyen 1000 km boyunca tüm gökyüzünü duman kapladı.

Şehirlere kömür sisi çökerken, binalar kömür dumanında gözle görülmez oldu. Uzmanlar, yalnızca bölgede yaşayan insanların değil, tüm canlıların ciddi risk altında olduğunu açıkladı.

Çin Valisi ise daha fazla kömür yakanın işten çıkarılacağını duyurarak artan hava kirliliğine müdahele etmeye çalıştı. Vali, çelik endüstrisi için daha fazla kapasite eklenerek kömür yakılmasını artıran görevlilerin işten çıkarılacağına işaret etti.

Vali Zhang Qingwei’in askeri emir şeklinde gelen bu tehditi, Shanghai’in yüksek rütbeli bir hükümet yetkilisi tarafından medya ile paylaşıldı ve 2017 yılına kadar kömür kullanımının stabilize edileceği ve düşük karbonlu enerjinin teşvik edileceği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin 10 katı

Bu iki açıklama, geçtiğimiz hafta Pekin’de hava kalitesi değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit olarak belirlediği değerlerin 10 katı çıkmasının ardından geldi.

Jiangsu, Çin’in en fazla kömür santrali kullanılan şehri ve toplam kömür tüketimi Almanya ve Polonya’nın toplamından daha fazla. Geçtiğimiz beş yılda bölge çelik sektöründen kaynaklı kömür tüketimini %7 artırmıştı. Bu olumsuz gidişatın sonuçlarının ne olacağı hakkında ise hiç kimse net bir yorum yapamıyor! (Greenpeace)

KAYNAK : gazetesiz.com