Son güncellenme :25.11.2024 06:56

Güncel > Dinleme merkezi nerede çıktı ?

27.02.2014

İsimleri 7 bin kişilik telekulak listesinde yer alan ünlü işadamları nasıl dinlendi? İşadamlarının dinlenmesindeki amaç ne? İşadamları neden Kuzey Irak’tan dinledi? İşte yanıtlar…

7 bin kişilik dinleme listesinde adı geçen ünlü işadamları Kuzey Irak’tan dinlenmiş. Bu bilgi akıllara paralel yapının yurtdışında da örgütlü olduğu olasılığını getirdi.

Aralarında Ahmet Çalık, Ünal Aysal, Mehmet Sepil, Ahmet Nazif Zorlu, Hüsnü Özyeğin ve Cihan Kamer’in de bulunduğu 61 işadamı, dinlendi. Türk işadamlarının yoğun yatırım yaptığı bölgelerden olan Kuzey Irak’ta telefon konuşmalarını an be an kayıt altına alındığı iddia edildi. Yeni Şafak gazetesinin haberindeki bir diğer iddiaya göre ise tutulan kayıtlar haftalık raporlar halinde ABD’nin Philadelphia kentindeki arşive postaladı.

İddialar bununla da sınırlı değil, haberdeki bilgilere göre, Irak’taki 3 ayrı GSM şirketine ait hatları dinlemek için ‘denetimin zayıf olduğu’ Kerkük kentine istasyon bile kurulmuş.

SERMAYEYE İMEİ TAKİBİ

Irak’ta Korek, Asia ve ZEN GSM hatlarını kullanan Türk işadamlarının telefonları, yalnız bu ülkede değil, gittikleri diğer ülkelerde de şebekenin kulağına takıldı. Dinlemede yetersiz kaldıkları durumlarda ya da ‘hedef şahıs’ SİM kartını değiştirdiği zaman cep telefonunun İMEİ numarası üzerinden takibi sürdürdü.

YATIRIMLARDAN KİMLER RAHATSIZ?

Dinleme ağına eklenen 61 sanayicinin ortak özelliği, kendi alanlarında önemli projelere imza atmış olmaları. Enerji, Petrol, Bilişim ve Bankacılık alanında başarılı 61 işadamının özellikle Kuzey Irak’ta yatırım yapan sanayiciler olması dikkat çekiyor. Milyar dolarlık uluslararası yatırımlarla ilgili ticari sırlara erişmek için işini şansa bırakmak istemeyen şebeke, markaja aldığı işadamlarının en yakınındaki kişileri de kapsama alanına ekledi.

9 GÖREVLİYLE İKİ DİLDE TAKİP

İddiaların devamında, denetimin güçlükle sağlandığı Kerkük kentinde konuşlandırılan dinleme santrali için Arapça ve Kürtçenin Soranice lehçesini bilen 9 kişinin görevlendirildiği öne sürüldü.

Polis içindeki bir grubun Irak içinde yapılan dinlemeleri 2011 yılında tespit ettiği, ancak ‘PKK’yı takip ediyoruz. MİT ve askeri istihbarat yetersiz’ ifadesi üzerine o dönem olayın üzerinin örtüldüğü ileri sürülen bilgiler arasında. Şebekenin, Irak’a kurulan sistemle 61 işadamı dışında Irak ve Kuzey Irak’taki 233 kişiyi daha yakın takibe aldığı iddia ediliyor.

İSTEDİKLERİNDE ULAŞABİLİYORLAR

Dinlemelerde internete bağlanma özelliği olan akıllı telefonlar için genellikle 2 ayrı uygulama kullandığı öne sürüldü. Bunlar ‘CIA’ ve ‘TRUCALLER’. ABD ürünü bu uygulamaların yüklü olduğu telefonlarda, şebeke üyelerinin ‘uzaktan kod girme yöntemiyle’ istedikleri zaman hem mesajlara hem e-postaya hem de kullanıcı rehberlerine ulaşabildiği de iddia edilen bilgiler arasında.

KAYNAK : sonsayfa.com