Son güncellenme :23.04.2024 10:20

Bilim ve Teknoloji > Dünya yeni bir yunus türüyle tanıştı!

31.01.2014

Yüz yıl aradan sonra yepyeni bir yunus türü keşfedildi!

Amazon bölgesinde araştırma yapan bilimadamları, Araguaia Nehri’nde daha önce hiç bilinmeyen bir yunus türünün yaşadığını tespit ettiler.

En son bulunan nehir yunusu türü 100 yıl önce kayda geçmişti. Böylece yeni keşfedilen ve “Inia araguaiaensis” adı verilen yunus türü 100 yıl aradan sonra bulunan ilk nehir yunusu olarak tarihe geçti.

TheGuardian’ın haberine göre bilimadamları buluşlarını Plos One adlı bilimsel dergide duyurdular. Makalenin başyazarı, biyolog Tomas Hrbek, “Inia araguaiaensis”in Amazon Bölgesi’nde yaşadığı bilinen “üçüncü” yunus türü olduğunu açıkladı.

“Bu oldukça beklenmedik bir keşifti ve bize bölgenin biyoçeşitliliğiyle ilgili bilgimizin aslında ne kadar sınırlı olduğunu gösterdi” diyen Hrbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nehir yunusları en nadir ve tehlike altındaki türlerdendir, dolayısıyla yeni bir tür keşfetmek oldukça sıradışı ve heyecan verici bir durum.”

Yunusun farklı bir tür olduğunu DNA karşılaştırması ve analizi yoluyla kanıtladıklarını belirten Hrbek, 2.627 kilometre uzunluğundaki bölgede 1000 adet “Inia araguaiaensis”in yaşadığını söyledi. 

KAYNAK : gazetesiz.com