Son güncellenme :19.05.2024 04:35

Medya > Erdoğan’dan istifa tehditi

14.01.2014

Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, seçimlere ilişkin günün en çılgın ve yankı uyandıracak yazısına imza attı.

Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’u kaybedeceğini görmesi halinde, seçimlere az bir süre kala istifa tehdidi savurabileceğini yazdı.

30 Mart seçimlerine yaklaştıkça tahminler, senaryolar ve olası hesaplar da baş döndürüyor. Son dönemde Sarıgül lehine yazılarıyla öne çıkan ve hükümetle kavgalı olan cemaate de sıcak mesajlar veren Koray Çalışkan, bugünkü yazısında üç büyük ili masaya yatırdı.

ANKARA VE İZMİR TAMAM!

Radikal yazarına göre İzmir sonucu kesin, CHP’nin farklı bir galibiyet alacağı konusunda herkes hemfikir.

Ankara konusunda AK Parti’nin artık rahat olmadığını yazan Çalışkan, Gökçek’e olan nefet nedeniyle CHP’lilerin gönül rahatlığıyla Mansur Yavaş’a oy vereceği görüşünde.

Yazarın asıl bombası İstanbul seçimlerine yönelik değerlendirmelerde oldu. “Ak Parti’nin yerel seçimde %35-%40 arası oy alabileceğini gösteriyor” diye yazan Koray Çalışkan, Erdoğan’ın yapacağı tek şeyin seçimin son iki haftasında İstanbul kampanyasını eline alarak ilçe ilçe dolaşması olacağını savundu.

ÖZAL DA YAPMIŞTI

Yazar, daha sonra 1989 İstanbul seçimlerindeki Özal örneğini hatırlatarak bomba ididasını anlattı:

Eğer İstanbul’u kaybedeceğini hissederse şapkadan istikrar şapkasını çıkaracak ve “İstanbul’u kaybedersek ben bırakırım” diyecektir. Böylece yolsuzluk dosyaları nedeniyle Ak Parti’den uzaklaşan seçmeni “Bensiz istikrar gider” korkusuyla sandığa çekmeye çalışacaktır.

1989 öncesinde benzer bir taktiği Turgut Özal da yapmış ve İstanbul’u kaybetmeyeceğini açıklayarak “Öyle bir şey olursa istifa ederim” tehdidini savurmuştu.

Birçok siyasi gözlemci bu tehdidin kendisinin Dalan’ın kaybedebileceğinin göstergesi olduğunu savunmuş ve sırf bu yanlış tehdit nedeniyle Dalan-Sözen farkının 7 puan, yani %14’e çıktığını iddia etmişti.

Erdoğan aynısını yapar mı? Eğer kaybedeceğini görürse yapar. Zaten İstanbul’u kaybederse Ak Parti tüzüğü değiştirmek zorunda kalacaktır. Ak Parti ak deyip kara karar vermede ustalaştı. O yüzden daha önce söylediklerini etkili PR makinesi nedeniyle tam terse çevirip iletişimini yapabiliyor. Bu nedenle söylediğinin tam tersini yapmak zor olmaz.

İşe yarar mı? İstifa tehdidinin bir parça etkisi olacaktır. İstikrar kaybı ciddi bir tehdit. Ancak o zamana kadar uçan tekme siyasetinin banisi, Bekir Bozdağ’dan başka çaresi kalmamış, Yiğit Bulut seviyeli bir Ak Parti ne kadar istikrar partisi olarak kabul edilir belli değil. Az kaldı. Göreceğiz.

KAYNAK : sonsayfa.com