Siyaset > Eşcinselliğin yasak olduğu ülkeler!
26.02.2014
Eşcinsellik bazı ülkelerde kabul görüp hukuki güvence altına alınırken, bazı ülkelerde “”idamlık”” suç olarak görülüyor. İşte dünya ülkelerinin eşcinselliğe bakışı!
Eşcinsellik, henüz tüm dünyada kabul görmüş değil. Ülkelerin farklı dönemlerde uygladıkları farklı politikalar var.
BBC Türkçe’nin haberine göre, milyonlarca eşcinsel, eşcinsel ilişkiyi yasadışı sayan ve yargılayan ülkelerde yaşamaya devam ediyor. Beş ülkede ve iki ülkenin de bazı bölgelerinde eşcinselliğe hala idam cezası veriliyor.
Bazı ülkelerde de cinsel tercihi nedeniyle hapis ve benzeri cezalara çarptırılan insanlar var.
Eşcinselliğin yasal olduğu kimi yerlerde de bu bireylere farklı davranılıyor, örneğin evliliğe yasak getiriliyor ya da eşcinsel ilişki için reşit olma yaşı farklı.
Soçi Kış Olimpiyatları’nın evsahibi Rusya’da geçen sene, 18 yaşından küçükleri ‘geleneksel olmayan’ cinselliğe özendirmeyi yasaklayan bir kanun kabul edilmişti.
Eşcinsel ilişkinin hukuki statüsü
Eşcinsel ilişki içindeki bireylerin hukuki statüsü yaşadıkları yere göre değişiyor. Yelpazenin bir ucunda, eşcinselliği ölümle cezalandıran İran, Moritanya, Suudi Arabistan, Sudan ve Yemen gibi ülkeler ile Nijerya ve Somali’nin kimi kesimleri yer alıyor.
Diğer ucundaki ülkelerde ise eşcinsel çiftler, heteroseksüel çiftlerle aynı evlilik haklarına sahip.
Bununla beraber eşcinsel haklarına göre ülkeleri sınıflandırmak da çok kolay görülmüyor.
Kimi ülkelerde eşcinsel ilişkiye ilişkin yasalar çelişiyor, aynı anda eşcinselleri hem koruyan hem cezalandıran yasalar mevcut. Bazı ülkelerde de bölge bölge farklı yasalar uygulanmakta.
Son 200 yıl içinde, eşcinsel evlilikleri yasal kabul eden ülkelerin sayısında artış var.
Fakat bazı ülkeler tam tersi yönde ilerliyor, yeni ceza kanunlarını yürürlüğe sokuyor ve mevcut cezaları güçlendiriyorlar.
Hindista’da geçtiğimiz yıl eşcinsel sekse ceza uygulayan sömürge döneminde kalma 153 yıllık yasa yeniden yürürlüğe girdi. Eşcinsel ilişkinin yasak olduğu Nijerya, yakın bir dönemde eşcinsel evlilikleri, eşcinsel grupları ve kamuya açık yerlerde eşcinsel ilişkiyi yasadışı ilan etti.
Eşcinselliğin 1789-2014 tarihleri itibariyle dünya çapındaki hukuki statüsü şöyle:
(Başlangıç noktası olarak kabul edilen 1789’da eşcinsellik 126 ülkede yasadışıydı)
KAYNAK : gazetesiz.com