Son güncellenme :26.04.2024 04:20

Dünya > Göstericiler başbakanlığa girdi

07.12.2013

Bangkok’ta polis başbakanlık ve polis merkezi çevresindeki barikatları kaldırdı.

Tayland’da gösteriler 24 Kasım’da başlarken, geçtiğimiz cumartesi gününe kadar barışçıl devam etmişti. Şiddete dönüşen gösterilerde hafta sonu ve dün protestocular polisle çatıştı. Göstericiler başbakanlık yerleşkesi ve önemli devlet binalarını ele geçirmeye çalışırken, polis de göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve dün de plastik mermi ile karşılık vermişti.

Polis bugün sabah ise sürpriz bir şekilde başbakanlık ve polis merkezi çevresindeki beton barikatlar ve demir telleri kaldırarak, göstericilerin içeri girebileceğini duyurdu. Göstericiler başbakanlık yerleşkesine girerken, bahçede bayraklarla gösteri yapıyor. Başbakanlık bahçesindeki göstericilerin “festival” havası estirdiği ifade ediliyor.

Barikatların kaldırılması ile polis ve göstericiler el sıkışarak bir birine sarıldı. Göstericiler ayrıca polislere gül hediye etti.

Polisin bu adımının, Bangkok’taki gerilimi düşürmeye yönelik olduğu aktarılıyor. Tayland Başbakan Yardımcısı Pongthep Thepkanchana, hükümetin görevine devam ettiğini ancak polisten geri çekilmesini istediğini söyledi. Thepkanchana, “Biz göstericilerin simgesel hareket olarak bu yerleri işgal etmek istediğini gördük ve bu konuda taviz verdik.” dedi.

Polis müdürü Kamronvit Thoopkrachang ise çatışma olan bütün yerlerden güvenlik güçlerine çekilme emri verdiklerini ifade etti. Thoopkrachang, “Bugün göz yaşartıcı gaz kullanmayacağız, çatışma olmayacak. Eğer içeri girmek istiyorlarsa girmelerine izin vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Göstericiler ise son gelişmeyi bir zafer olarak görüyor. Gerginlik düşerken, göstericilerin lideri Suthep Thaugsuban, halen savaşmaya ve hükümeti görevden almaya yemin etti.

Hükümet karşıtı göstericiler, Başbakan Yingluck Shinawatra’nın istifasını talep ediyor. Göstericilerin lideri ve eski muhalif politikacı Suthep Thaugsuban ise önceki gün yaptığı açıklamada, başbakandan 2 gün zarfından istifa etmesini talep etmişti.

Hükümet karşıtı gruplar, Başbakan Yingluck Shinawatra’nın, kardeşi ve devrik Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından yönetildiğini iddia ediyor. Thaksin Shinawatra ise darbeden sonra yurt dışında yaşıyor.

KAYNAK : sonsayfa.com