Son güncellenme :05.05.2024 16:10

Sağlık > “Hayvanat bahçeleri kapatılsın!”

19.02.2014

İngiltere’de kendine ait Doğal Yaşam Parkları bulunan Damian Aspinall, hayvanat bahçelerinin aşamalı olarak kapatılması gerektiğini söyledi!

Hayvanat bahçesinde hapis hayatı yaşayan hayvanların, hayatları boyunca bulundukları kapalı ortam nedeniyle bunalıma girdiği, stres ve sıkıntı yaşadığı bugün birçok kişi tarafından kabul edilen bir gerçek durumunda.

Üstelik Hayvanat Bahçelerinden üst üste gelen olumsuz haberler de, hayvanların içinde bulunduğu koşulları gösteren birer kanıt niteliğinde.

Kopenhag Hayvanat Bahçesi’nde, tüm dünyanın tepkisine ve toplanan imza kampanyalarına rağmen, “genetik olarak” yararsız olduğu iddiasıyla öldürülen 18 aylık sağlıklı zürafa yavrusu haberi henüz herkes için çok taze.

Kasım ayında da Dallas Hayvanat Bahçesi’nden bir başka ölüm haberi daha gelmişti. Bir erkek aslan, yıllardır birlikte yaşadığı dişi aslanı hiçbir nedeni yokken parçalayarak öldürmüştü. Uzmanlar, aşırı stresin yol açtığı bu tür davranışlara doğada çok fazla rastlanmadığını belirtiyorlar.

Aralık ayında da İngiltere’de bir hayvanat bahçesi, kendi bünyesinde doğan hayvanları “genetik felaket” olarak nitelendirmesiyle gündeme gelmişti. Çünkü hayvanlar birkaç kuşaktır kendi akrabalarıyla çiftleşmek zorunda kalıyorlardı.

Tüm bu felaket haberleri arasında, İngiltere’den hayvanseverleri sevindiren bir beyanat geldi.

Port Lympne ve Howletts Doğal Yaşam Parkı’nın sahibi olan Damian Aspinall, hayvanat bahçelerinin aşamalı olarak kapatılması gerektiğini açıkladı. “Eğer gerçek bir çevreciyseniz ve doğaya gerçekten inanıyorsanız, nihai amacınız hayvanat bahçelerine ihtiyaç duymadığınız bir dünya yaratmak olur!” diyen Damian, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer hayvanat bahçeleri insanları düşünerek değil de, hayvanları düşünerek yapılsaydı, oldukça farklı yerler olurdu! Bazı hayvanat bahçelerinde hayvanlara gösteri yaptırıldığını görünce mideme ağrılar giriyor. Ben hayvanların dünyaya bizi eğlendirmek için gelmediğine inanıyorum. Çocuklarımıza insanın “diğer canlıların üstünde yer alan bir tür” olduğunu öğretmiş oluyoruz. Bu çok yanlış. Toplumun bu konudaki görüşleri değiştirilmeli ve hayvanat bahçeleri aşamalı olarak ortadan kaldırılmalıdır.”

Aspinall kendisine ait vahşi yaşam parklarında tehlike altındaki türleri çoğaltmak ve doğaya geri salmak için çalışıyor. Üstelik hayvanlara gösteri yaptırmak, kesinkes yasaklanmış durumda. (onegreenplanet)
 

KAYNAK : gazetesiz.com