Son güncellenme :19.04.2024 20:05

Sağlık > İstanbul susuz kalabilir!

19.02.2014

Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye ‘de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “Türkiye‘de kuraklığın etkisi artarak devam ediyor, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerek. Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor” dedi.

Şen,  “Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul’a günde 2.5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış.”

Enerjienstitüsü’nün haberine göre; Prof. Dr. Şen, barajların doluluk oranının yüzde 33 civarında olduğunu ifade ederek, gelecek aylarda yağış olsa bile bu oranların çok fazla artmayacağını, en fazla 40-45′lere çıkacağını aktardı.

Bu durumda bile, yaz sonunda içme suyu açısından İstanbul’un büyük sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Şen, “Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir” diye konuştu. Şen, İstanbul’daki mevcut barajların içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlandığını, artık yeni barajların yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de yaşanan kuraklığın olumsuz etkilerinden tarım alanlarının da nasibini aldığını bildiren Şen, özellikle buğdayda hasat zamanı rekolte kayıplarının yaşanabileceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Şen, Türkiye’nin, dünyadaki en önemli alçak ve yüksek basınç sistemlerinin tam ortasında yer aldığını anlattı: “Türkiye’deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez var. Bunlar Azor yüksek basıncı ile İzlanda alçak basıncıdır. Kuzey Atlantik’te deniz yüzey sıcaklığı ısınması Azor yüksek basıncını kuvvetlendirir. Azor yüksek basıncı kuvvetlendiği zaman aşağıdan yukarı doğru yağışlı hava kütlelerini bloke ediyor. Hafiflediği zaman yağışlı hava Balkanlar’dan bir yol bulup ülkemize geliyor.”

KAYNAK : gazetesiz.com