Son güncellenme :29.03.2024 14:48

Ekonomi > Kahin’den Türkiye’yi de korkutacak kehanet

07.12.2013

Roubini’nin aşırı ısınma gördüğü piyasalar arasında Türkiye de var.

New York Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Roubini, Project Syndicate’te kaleme aldığı makalesinde, Asya, Avrupa ve diğer gelişen piyasalarda doğrudan balonlar olmasa bile, “köpüklenme sinyalleri” olduğunu yazdı.

Roubini, “Şu an birçok ülkede tanık olduğumuz şey, bir önceki konut piyasası krizinin ağır çekim hâli. Ve tıpkı geçen seferki gibi, balon ne kadar büyütrse, gerçeğe dönüş o kadar sert olacak” dedi.

Aşırı ısınma şartlarının semptomları arasında Roubini, konut fiyatlarındaki hızlı artış, yüksek ve artan fiyat-gelir oranları ve mortgage borcu/hanehalkı borcu oranlarının aşırı seviyelere tırmanmış olmasını saydı.

Gelişmiş ekonomilerde konuttaki fazlaların, merkez bankalarının likidite enjeksiyonlarının sonucu olan çok düşük faizlerden kaynaklandığını yazan Roubini, gelişen piyasalarda ise balonların kur manipülasyonu, yüksek enflasyon, hızlı şehirleşme ve diğer yatırım alternatiflerinin eksikliğinden ötürü oluştuğunu belirtti.

Konut, hisse ve tahvil gibi yatırım sınıflarında genellikle karamsar öngörülere sahip olan Roubini, konut piyasalarında aşırı ısınma gördüğü ülkeler arasında, İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Hong Kong, Singapur, Çin, İsrail, Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’yı saydı.

Diğer taraftan, balonun, merkez bankalarının gevşek para politikaları ve enflasyon karşıtı politikaların hâlen beslemesinden ötürü hemen patlamayabileceğini anlatan Roubini, “Ancak konut fiyatları ne kadar artarsa, o kada fazla düşecekler ve balon indiğinde, ekonomik ve finansal zarar o kadar büyük olacak” yorumunda bulundu.

KAYNAK : sonsayfa.com