Son güncellenme :23.11.2024 01:53

Ekonomi > Kapalıçarşı’da dolara rağbet yok!

31.01.2014

Döviz bürolarının bir çoğu halkın dolara rağbet etmediğini, bir kısmı da borcu olan vatandaşların sınırlı döviz alımı yaptığını kaydetti

Piyasalarda Dolar/TL kurunun 2,30’lu seviyeleri aşması ve Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesinin ardından, Kapalıçarşı esnafı halkın ciddi seviyede dolar alım talebi olmadığını bildirdi.

AA muhabirinin kurdaki yükselişle ilgili sorularını yanıtlayan Kapalıçarşı esnafı, yoğun talep olmadığını ancak borcu olan bazı vatandaşların sınırlı döviz alımı yaptığını anlattı.

Halaç Döviz’den Haluk Mutlu, halktan çok ciddi bir seviyede dolar alım talebi olmadığını, daha çok borcu olanların, altından dolara dönenlerin dolara rağbet gösterdiğini belirten Mutlu, genel anlamda “Bu seviyelerden dolar alayım da yüksekten satayım” diyen olmadığını anlattı. Merkez Bankası’nın dün 2,30 seviyesine bir çizgi çizdiğini aktaran Mutlu, “O çizdiği çizgi kırılırsa, yukarıya dair herhangi bir fiyat tespiti yapmak çok zor” dedi.

Dolar/TL’nin 2,40, 2,50 ya da 2,60 olup olmayacağının bundan sonra piyasanın spekülatif talebine bağlı olacağını vurgulayan Mutlu, şunları kaydetti.

“Artık iş, borç kapamadan, ihtiyaçtan dolayı dolar alımından spekülatif talebe döner. O yüzden kırmızı çizgi 2,30. 2,30’un üzerine gittiği zaman yukarıda ‘şu fiyatı görür, bu fiyatı görür’ demek çok zor. İş spekülasyon boyutuna girer çünkü. Bu arada faizin artmamasının nedeni seçimler. İşte bundan dolayı dolarda bir ekstra hareket görüyoruz. Esasında Merkez Bankası faizde üst bandı artırmış olsaydı, dolardaki hareketi belki bu derece yaşamayacaktık.”

“Fiyatlar yükselince döviz satan da azaldı”

Palalı Döviz’den Bahadır Er de halk tarafından dolara şu anda önemli bir talep olmadığını söyledi. Şu sıralar önemli bir seviyede alış ya da satışın olmadığını belirten Er, sadece ihtiyacı olan kişilerin döviz aldığını, onun haricinde önemli bir hareketlilik olmadığını kaydetti.

Er, siyasi belirsizlik devam ettiği sürece kurun 2,40’ı da bulabileceğini savundu.

Mert Kaya Döviz Yetkilisi Yusuf Şahin ise dövize talep olduğunu ama aşırı bir talep ve işlem hacimlerinde büyük değişiklik olmadığını, fiyat yükselince döviz satanın da azaldığını belirtti.

Ağaoğlu Döviz’den Mithat Ülgensoy da şu sıralar halkın az da olsa dövize talebi olduğunu, dolardaki yükselişten bu yana döviz bozduranların sayısının bir miktar arttığını, alımlarda ise sınırlı da olsa bir hareketlilik yaşandığını kaydetti.

Esnaf olarak dövizde düşüş beklediklerinin altını çizen Ülgensoy, ancak gündemde yeni bir değişiklik olursa dolardaki yükselmenin devam edebileceğini anlattı.

“Sadece ihtiyacı olan döviz alıyor”

Üçel Döviz Görevlisi Mehmet Akçaalan da işlem hacimlerinde bir artış olduğunu ama büyük bir yükselişten söz edilemeyeceğini, döviz bozduranların sayısının daha fazla olduğunu belirterek, “Döviz nerden nereye geldi. Yükseliş olursa şaşırmam -ki piyasa da zaten bekliyor- Seçimlere kadar dövizdeki yükseliş trendinin devam etmesini bekliyorum” dedi.

Menekşe Döviz’den Erdem Erol da piyasada çok ciddi bir satıcı ya da alıcının olmadığını, sadece ihtiyacı olanın döviz aldığını kaydetti.

Dövizin geleceğinin Merkez Bankası’nın uygulayacağı politikaya bağlı olduğunu aktaran Erol, “Merkez Bankası eğer faiz artırımı ya da başka önlem almazsa, yükselişin 2,50’ye kadar olması bekleniyor” dedi.

Güven Döviz Yetkilisi Metin Başkan ise Kapalıçarşı da şu sıralar normal seyrinden yüksek bir işlem hacmi olmadığını, sadece ihtiyacı olan halkın döviz alıp sattığını vurguladı.

Dövizde şu sıralar belirsizlik olduğunu ve kimsenin önünü göremediğini aktaran Başkan, 2,30 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu dile getirdi.

KAYNAK : gazetesiz.com