Son güncellenme :20.04.2024 05:03

Sağlık > Köpeklerin aklını okuyan cihaz!

19.02.2014

NSID grubu, köpeklerin düşüncelerini “sese” çeviren bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı. “Havlamaya Son!” sloganıyla yola çıkan ekip, artık köpeklerin de insan gibi konuşabileceğini duyurdu!

Köpek sahiplerinin, yıllardır birlikte yaşadıkları dört ayaklı dostlarıyla özel bir iletişim kurdukları bilinir.

Her kuyruk sallama, her bakış, her havlama bir başka anlama gelir ve bu işaretleri en iyi köpeğin sahibi yorumlayabilir.

Fakat bazen her iki tarafı da “çaresiz” bırakan durumlar ortaya çıkmıyor değil. “Acaba ne istiyor?” diye uzun uzun köpeğinize baktığınız ve onu tam olarak anlayamadığınız zamanları hatırlayın.

Fakat artık bu tür sorunlara son vereceğini iddia eden yepyeni bir teknoloji var.

Sıra dışı projeleriyle dikkat çeken İskandinav tasarımcı grubu NSID, bundan böyle köpeklerin ne dediğini anlamamızı sağlayacak yeni bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını müjdeledi.

Kafasına takılan mikrofonlu özel bir kulaklık seti, köpeğinizin duygularına tercüman olacak! Grup üyelerinin iddiasına göre, cihaz beyin dalgalarını algılama, analiz etme ve tercüme etme yeteneğine sahip. Bu sayede köpeğin aklında geçen her düşünce, konuşma diline çevrilecek.

Şirketin Indiegogo’da başlattığı finansman kampanyası hedeflenenin üzerinde başarı elde etti ve projenin hayata geçirilmesi için gereken desteği sağladı.

65 Dolara satışa sunulacak olan kit, “yorgunluk”, “açlık” ve “merak” gibi temel düşünceleri ayırt etme becerisine sahip olacak. Köpeğin düşünce ve duygularını, “Çok acıktım!”; “Bundan hoşlanmıyorum!” gibi basit ifadelere dönüştürerek karşıdakine iletecek.

Çift sensörüyle daha gelişmiş bir model olan 300 Dolarlık kit ise köpeğin türüne göre ayarlanabilen ve üç ya da daha fazla düşünceyi analiz edebilecek bir sistem içeriyor. 1200 liralık kit ise, daha fazla kişiselleştirme, renk seçimi, köpeğin eğitimine bağlı olarak algoritmik öğrenme gibi daha üstün özelliklere sahip olacak.

Öte yandan NSID ekibi tarafından web sitesinde yapılan açıklamada, çalışmaların henüz başlangıç aşamasında olduğu ve ortaya çıkacak ilk prototipin kusursuz olamayabileceği konusunda uyarılar var. 

Ekip başlangıç aşamasındaki bu teknolojiye ilişkin henüz “temkinli” konuşmayı tercih etse de, süreç içinde mükemmel bir ürüne ulaşacakları konusunda kendilerinden eminler. (Pcmag)
 

KAYNAK : gazetesiz.com