Ekonomi > O düzenleme için son 3 gün
01.02.2014
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), bazı ürünlerde kredi kartına taksit sayısını 9 ile sınırlandıran; bazı ürünlerde ise tamamen kaldıran düzenlemesi 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek.
AA muhabirleri, düzenlemenin yürürlüğe girmesine 3 gün kala, söz konusu ürünlerin satıldığı mağazaları ziyaret ederek, satışlar konusunda yetkililerden bilgi aldı. Yeni uygulama öncesi alışveriş yapmak isteyen vatandaşların, özellikle teknoloji ürünleri satan mağazaları ziyaret ettikleri görüldü.
Ankara‘da teknoloji ürünleri satan bir mağazanın müdür yardımcısı Fevzi Arız, satışlarda hissedilir seviyede artış yaşandığını söyledi. Alışveriş yapmayı planlamayanların bile fırsatlardan yararlanmak için ürün satın aldıklarını dile getiren Arız, “Bazı tüketicilerde kararın hayata geçmesiyle taksitli satış yapılmayacağı için fiyatların düşeceği umudu var ya da nasıl olsa karar uygulanmaz, bir şekilde taksit yapılır düşüncesi hakim. Ama öyle olmayacağının farkında olanlar aşırı taleple geliyorlar” dedi.
Sömestr tatilinin düzenleme öncesine denk gelmesinin de satışların artışında etkili olduğunu ifade eden Arız, okulların tatile girmesiyle hareketlilik başladığını ve hafta içindeki satış oranlarının hafta sonu seviyelerine yaklaştığını belirtti.
Teknoloji meraklısı kesimin bilinçli sayılabilecek bir tüketici grubu olduğuna dikkati çeken Arız, düzenlemenin getirdiklerinin farkında olanların alışveriş yapmak için acele ettiklerini kaydetti. Düzenlemenin telekomünikasyon sektörüne yansımaları konusunda çok haber yapıldığı için telefon satışlarının önemli oranda arttığını bildiren Arız, genel anlamda 1 Şubat’tan sonra satışların düşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
“Cep telefonda tamamen kaldırılmamalıydı”
Cep telefonu satıcısı Kamil Bozoğlu da düzenlemenin kendi sektörleri açısından çok olumsuz sonuçları olacağını savundu. Mevcut durumda fiyatı düşük ürünler için bile vatandaşların taksit yapmak istediklerini aktaran Bozoğlu, “Taksit yapamazsak ürünü satamıyoruz, bu satıcı için de alıcı için de çok büyük darbe olacak. Tamamen kaldırmak yerine taksit sınırlaması getirilebilirdi” dedi.
Düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini öne süren Bozoğlu, sektörün ticari hayata darbe vuracağını kaydetti. Beyaz eşya bayi işletmecisi İzzet Çelikbaş, kendi sektörleri açısından eskiye oranla sadece 3 aylık bir taksit azalması söz konusu olduğu için kuyumculuk ve telekomünikasyon sektörleri kadar etkilenmediklerini söyledi.
Kuyumcu Osman Aslan da geçen yıl ile kıyaslandığında satış oranlarında değişiklik yaşanmadığını belirtti.
Vatandaşın “bir çaresi bulunur” düşüncesiyle konuya yaklaştığını ifade eden Aslan, “Sektörde şu an 14 Şubat Sevgililer Günü hareketliliği var. Tefeciliğin önlenmesi için düzenleme yapıldı ama kurunun yanında yaş da yandı, mağdur olan biz olduk. Düzenleme yürürlüğe girdikten bir süre sonra geri adım atılabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
BDDK‘nın 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek düzenlemesine göre, gıda, yemek, akaryakıt, kuyum ve cep telefonu gibi ürünlerde taksitlendirme yapılamayacak, mobilya ve beyaz eşya satışlarında ise taksit sayısı 9 ayla sınırlı tutulacak.
KAYNAK : sonsayfa.com