Son güncellenme :24.04.2024 22:06

Eğitim > Öğrenci evleri için şok talimat

12.02.2014

İçişleri Bakanlığı’nın ‘Günlük kiralanan yerler’ genelgesiyle öğrenci evi, pansiyonu ve yurtlarını fişlediği ortaya çıktı. Jandarma, emniyet ve valilikler ile okul müdürlerine gönderilen genelgede bu yerlerin adresleri talep edildi.

İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı İl­ler İda­re­si Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, 26 Ara­lık 2013 ta­ri­hin­de 26554408-010.06.01-6094 sa­yı­lı ‘Gü­nü­bir­lik ki­ra­la­nan yer­le­r’ ko­nu­lu bir ge­nel­ge ha­zır­la­dı. Ge­nel­ge, dö­ne­min İçiş­le­ri Ba­ka­nı Mu­am­mer Gü­ler im­za­sıy­la Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­tan­lı­ğı, Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ve 81 il va­li­li­ği­ne gön­de­ril­di.

DENETİMLERE AĞIRLIK VERİN

Ge­nel­ge­de yer­le­şim ye­ri­nin ad­re­si­ni bil­dirmenin Nüfus Hizmet Kanunu’nun 50. maddesince zorunlu olduğu belirtildi. Günübirlik kiraya verilen apart daire, rezidans, apart şeklindeki yurt ve pansiyon niteliğindeki yerlerde de de­ne­tim­le­re ağır­lık ve­ri­le­ce­ği be­lir­til­di.

Ay­rı­ca, İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’nın bu ge­nel­ge­si­nin il ve il­çe mil­li eği­tim mü­dür­lük­le­rin­ce okul mü­dür­lük­le­ri­ne de gön­de­ri­le­rek, okul mü­dür­le­rin­den öğ­ren­ci ev, yurt, pan­si­yon ve apart­la­rın tes­pit edil­me­si ta­lep edi­li­yor. İl­çe mil­li eği­tim mü­dür­lük­le­ri ta­ra­fın­dan okul mü­dür­le­ri­ne gön­de­ri­len ya­zı­da, “Çev­re­niz­de bu­lu­nan otel, mo­tel, ben­ze­ri ko­nak­la­ma te­si­si olan ve sa­de­ce öğ­ren­ci ba­rın­dı­ran, öğ­ren­ci yur­du gi­bi ça­lış­tı­rı­lan yer­ler ile öğ­ren­ci evi, öğ­ren­ci pan­si­yo­nu, öğ­ren­ci apar­tı gi­bi isim­ler­le ta­be­la bu­lun­du­ran ve fa­ali­yet­le­ri­ni bu şe­kil­de sür­dü­ren yer­ler var­sa tes­pit edi­le­rek en geç 23 Ocak 2014 ta­ri­hi me­sa­i bi­ti­mi­ne ka­dar ra­por ha­lin­de mü­dür­lü­ğü­müz özel öğ­re­tim bü­ro­su­na tes­lim edil­me­si­ni ri­ca ede­rim” de­ni­li­yor.

‘BULGU YOK’ TEPKİSİ

Ya­zı­ya tep­ki gös­te­ren ba­zı okul mü­dür­le­ri­nin, “Biz­le­ri 28 Şu­bat sü­re­cin­de­ki gi­bi tu­haf ça­lış­ma­la­ra mı alet et­mek is­ti­yor­lar” de­di­ği öğ­re­nil­di. Bu mü­dür­le­rin ‘Bir tes­pi­ti­miz, bul­gu­muz yo­k’ di­ye­rek ce­vap yaz­dı­ğı kay­de­dil­di.

8 AY­RI KU­RU­MA ÜST YA­ZI

Apart dai­re ve re­zi­dans­la­rın öğ­ren­ci­le­re yö­ne­lik yurt ve­ya pan­si­yon ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­nın ile­ri sü­rül­dü­ğü ge­nel­ge­de, bun­la­rın iş­let­me­ci­le­ri ve sa­hip­le­ri hak­kın­da ya­pı­la­cak tes­pit­lerin ge­cik­mek­si­zin il­gi­li ku­rum­la­ra bil­di­ril­me­si is­ten­di. Mev­zu­ata ay­kı­rı­lık tes­pit edil­me­si ha­lin­de ge­rek­li iş­lem­le­rin ya­pıl­ma­sı vur­gu­lan­dı. Ge­nel­ge, Es­ki­şe­hir Va­li­li­ği­’n­ce ha­zır­la­nan bir üst ya­zıy­la da 14 il­çe kay­ma­kam­lı­ğı, bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si, em­ni­yet, jan­dar­ma ve mil­li eği­ti­min de yer al­dı­ğı 8 ay­rı ku­ru­ma gön­de­ri­le­rek ge­re­ği­nin ya­pıl­ma­sı is­ten­di.

Evler tehlike görülüyor

Türk Eği­tim Sen Ge­nel Baş­ka­nı İs­ma­il Kon­cuk, öğ­ren­ci­le­rin fiş­len­me­si­ni dev­le­tin bel­li bir top­lum­sal ya­pı­nın fiş­le­ne­ce­ği an­la­mı­na ge­le­ce­ği­ni ak­tar­dı. Kon­cuk, bu­nun dev­let eliy­le ya­pıl­ma­sı­nın özel ha­ya­ta mü­da­ha­le ve fiş­le­me ola­ca­ğı­nı kay­det­ti. Üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­ri­nin ken­di­le­ri­ni bas­kı al­tın­da his­se­de­cek­le­ri­ni ifa­de eden Kon­cuk, “Öğ­ren­ci ev­le­ri­ ve yurt­la­rı fiş­le­me fa­ali­ye­ti öğ­ren­ci­ler bu özel yurt ve ev­le­re git­me­sin di­ye ya­pı­lı­yor. Çün­kü bu yurt ve ev­ler teh­li­ke ola­rak gö­rül­me­ye baş­lan­dı. 28 Şu­ba­t’­ta bi­le böy­le uy­gu­la­ma­lar ol­ma­dı. Kö­tü­le­di­ği­miz dar­be­ci­ler da­hi böy­le dav­ran­ma­dı­” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

İnsan haklarına aykrı

Es­ki Ada­let Ba­ka­nı Hik­met Sa­mi Türk de böy­le bir şe­yin ola­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­di. Dev­le­tin suç iş­le­nme­si­ni ön­le­mek için bir ta­kım ön­lem­ler al­ma­sı­nın nor­mal ol­du­ğu­nu an­cak bu uy­gu­la­ma­nın suç iş­len­me­si­ni ön­le­me­ye yö­ne­lik dü­şü­nü­le­me­ye­ce­ği­ni vur­gu­la­dı. Türk, “Ö­zel ha­ya­tın giz­li­li­ği ve ki­şi­lik hak­la­rı­na mü­da­ha­le ola­rak gö­rü­yo­rum. İn­san hak­la­rı­na ay­kı­rı bir du­rum. Dev­let ken­di va­tan­da­şı­na kar­şı böy­le bir yo­la git­mez. Jur­nal­ci­li­ği, ajan­lı­ğı ye­ni­den can­lan­dı­ran bir dü­zen­le­me ola­rak gö­rü­yo­rum. İk­ti­dar her şey­de ken­di­si­ne kar­şı bir kum­pas ha­zır­lan­dı­ğı ves­ve­se­si için­de. Bu ne­den­le va­li­le­re ge­nel­ge gön­de­re­rek in­san­la­rı fiş­le­me­si­ni is­te­ni­yor. Ka­nun­la­ra ve Ana­ya­sa’ya ay­kı­rı, en te­mel in­san hak­la­rı­na da ay­kı­rı ola­rak gö­rü­yo­rum. Dev­le­tin gü­ven­lik ted­bi­ri al­mak ama­cıy­la izah edi­le­ce­ği bir şey de­ği­l” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Kontrol altına alıyorlar

Çağ­daş Hu­kuk­çu­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Hü­se­yin Bi­çer, fiş­le­me­le­rin si­ya­si amaç­lar­la ya­pıl­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Öğ­ren­ci ev­le­ri ve yurt­la­rı­nın se­çil­miş ol­ma­sı­nı üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­ri­nin teh­dit ola­rak gö­rül­me­si ola­rak ge­rek­çe­len­di­ren Bi­çer, öğ­ren­ci­le­rin kon­trol al­tı­na alın­mak is­te­di­ği­nin al­tı­nı çiz­di. Öğ­ren­ci yurt ve pan­si­yon­la­rı­nın fiş­len­me­si­nin asıl ama­cı­nın öğ­ren­ci­le­rin bu ku­rum­la­ra git­me­si­ni en­gel­le­mek ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Bu du­ru­mun top­lu­mu ku­tup­laş­tı­ra­ca­ğı­na ve muh­bir­li­ğe ne­den ola­ca­ğı­na dik­kat çek­ti. “Kal­dı­ğı yur­du be­ğen­me­yen öğ­ren­ci ih­bar ede­cek fiş­let­ti­re­ce­k” de­di.

KAYNAK : sonsayfa.com