Son güncellenme :29.03.2024 12:26

Dünya > Putin’den ilk Ukrayna açıklaması geldi

05.03.2014

Ukrayna’da yaşananlar ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den açıklama geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna ile son günlerde yaşanan gerilim konusunda önemli açıklamalar yaptı. Yaşananların askeri bir darbe olduğunu söyleyen, “Meydandaki insanları da anlıyorum. Çünkü geçmişte yüzeysel değişiklikler yapan yönetimlere alışmışlar” diyen Putin, “İnsanlara, halka kendi geleceğine karar verme hakkının verilmesinden yanayız. Katılım hakkını kullanabilmeleri ve ülke geleceğinde söz sahibi olmalarından yanayım.” dedi.

GEÇİCİ YÖNETİM MEŞRU DEĞİL

Putin sözlerine şöyle devam etti: “Geçici yönetim meşru değildir. Tek meşru devlet başkanı Yanukoviç’tir. Çünkü Yanukoviç görevden alındı ama bu süreç içinde anayasanın dışına çıkıldı. Bu prosedür kanunsuz bir prosedür. Bugün de yetkililer anayasa mahkemesini görevden alma kararı aldılar ki Avrupa standartlarına karşı bir şey… Hukuki açıdan yaşananlar mümkün değil… Bu tür talimatlar nasıl verilebiliyor.”

FİNANSAL YARDIM SÖZ KONUSU

Bir de işin finansal yardım kısmı var diyen Putin, “İnsani yardım açısından Kırım’a yardım edeceğiz. Tam miktar veremiyorum ama Kırım ve civarı için insani yardım ve maddi yardım çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

“ASKERİ SEÇENEK MASADA ANCAK GEREKLİ DEĞİL”

Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik askeri seçeneğin masada olduğunu, ancak gerekli olmadığını söyledi. Askeri gücün kullanılmasına ilişkin henüz bir durumun oluşmadığını da belirten Vladimir Putin, “Askeri tatbikatlar önceden planlanmış tatbikatlardı. Bu tatbikatların ardından askerlere geri dönme emrini zaten verdim” diye konuştu.

“UKRAYNA’DAN MEŞRU TALEP GELMELİ”

Şu an için Ukrayna’ya bir müdahalenin söz konus olmaduğını belirten Putin sözlerine şöyle devam ett.: “Yerel nüfusu korumak amacıyla meşru bir talebin gelmesi lazım. Ukrayna’nın bazı bölgelerinde aşırıcı grupların olduğunu biliyoruz. Kiev’de olanlara bakacak olursak insanlar saldırıya uğruyorsa bu nasıl bir demokrasi? Eğer bazı gruplar bazı faşist grupların saldırısına uğruyorsa bu nasıl bir demokrasi? Ukrayna’da Rusça konuşan vatandaşlar kaygılı… O vatandaşalardan bize yardım talebi gelirse biz de onları korumak için elimizden geleni yaparız.”

KAYNAK : sonsayfa.com