Son güncellenme :20.04.2024 11:03

Siyaset > Topbaş çılgın projesini açıkladı

26.03.2014

Kadir Topbaş, İstanbul için dev projesini açıklayarak Unkapanı Köprüsü’nü kaldıracaklarını, yerine denizin altından bir tüp tünel yapacaklarını kaydetti.

Topbaş, “Hantal Köprü’nün kalkmasıyla tarih yeniden canlanacak. Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Camii ile Saliha Sultan çeşmesi gün yüzüne çıkacak. Ayrıca Haliç’te akıntı sağlanmış olacak”dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ustalık projesini açıkladı; Unkapanı Köprüsü’nü kaldırarak yerine denizin altından bir tünel yapacaklarını söyledi. Esenler Turgut Reis Mahallesi’nde 10 bin vatandaşın katılımıyla gerçekleştirilen mitinge Başkan Topbaş’ın yanı sıra İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu katıldı. Esenler’de yoğun sevgi gösterileri ve tezahüratlarla karşılanan Başkan Kadir Topbaş, burada İstanbul’a yeni bir müjde vererek dev projesini anlattı.

Haliç’in, Boğaz ile akıntısı sağlanacak

İstanbul’u İstanbul yapan öğelerden Tarihi Yarımada ve Galata Pera’yı birbirine bağlayan Unkapanı Köprüsü’nü kaldıracaklarını ve yerine denizin altından giden bir tünel yapacaklarını ifade etti. Bu tünel ile Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Camii’ni ve Saliha Sultan Çeşmesi’ni gün yüzüne çıkaracaklarını belirten Başkan Topbaş, “İstanbul için önemli gördüğüm bir proje bu. İstanbul’u İstanbul yapan iki üç ana öğe var. Bunlardan biri İstanbul Boğazı. İstanbul Boğazı olmasa İstanbul olmaz. Altın Boynuz Haliç var. Osmanlı döneminde has bahçelerin bulunduğu sarayın meyve sebze yetiştirilen yerler. Diğer kısmı da Tarihi Yarımada ve Galata Pera. Tarihi Yarımada Doğu Roma, Bizans, Osmanlı ve günümüze kadar gelen 8 bin 500 yıllık bir tarihi olan en eski yerleşimlerden biri. Beyoğlu’nun sırtları Galata Pera da çok eski bir yerleşim. Bu iki yarımadayı birbirine bağlayan iki tane köprü var. Biri Galata Köprüsü, diğeri ise Unkapanı Köprüsü. Unkapanı Köprüsü 1836 yılında Bezmi Alem Valide Sultan zamanında yapıldı. Sonra defalarca yenilendi. Bir tarihi önemi yok. Bir tarihi eser değil. Dubalar üzerinde duruyor, ve yüzen bir köprü. Dubalar su alıyor, onarıyoruz aman batmasın diyoruz. Bir de Haliç’in akıntısını kesiyor. Akıntı olsun diye İstanbul Boğazı’ndan buraya su getiriyoruz ama bu köprü kesiyor. Hantal bir köprü. İşte biz bu köprüyü kaldırıyoruz. Köprünün yerine denizin altından geçen bir tüp tünel yapıyoruz. Buna hayalleri yetişmez, akılları ermez” dedi.

Tarih yeniden gün yüzüne çıkıyor

“Bu tüp tünel ile Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Camii ve Saliha Sultan Çeşmesi tekrar gün yüzüne çıkacak” diyen Kadir Topbaş bu proje ile tarihi yeniden gün yüzüne çıkaracaklarını belirtti. Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Sokullu Camii burada sıkıştırılmış, kenarda kalmış, burası tekrar hayat buluyor. Tekrar etrafa açılıyor. Ve orada Saliha Sultan Çeşmesi de tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Haliç Tersanesi’nin kapısı gerçek yerinde değil. Bu kapıyı da tarihi yerine kazandırıyoruz. Tarih diyenler, çevre diyenler neden bu eserlere bir şey dememişler merak ediyorum. Mimar Sinan’ın büyük eseri Sokullu Camii konuşulmuyor. Haliç’te akıntı olacak. Haliç daha güzel olacak. Perşembe pazarı ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Biz bu bölgeyi yeniden ihya ediyor, İstanbul’a yakışır hale getiriyoruz. Proje bu. Şimdi hocalarıyla otursun konuşsunlar. Nasıl olur diye düşünsünler. Biz dersimize çalıştık ve işte arz ediyoruz. Unkapanı Köprüsü kalkıyor ve yeni kavşaklar, yeni yollarla yapılacak tünel ile yeni meydanlar ortaya çıkıyor. Tarih kurtuluyor, İstanbul güzelliğe kavuşuyor.”

“Ustalık dönemimde İstanbul’a hediyem olacak”

Başkan Topbaş bu tüp tünel için tüm simülasyonların, düzenlemelerin yapıldığını mühendislerin ve teknik adamların her ayrıntısını incelediğini ve projeyi tamamladıklarını ifade ederek, “Tüneller bizim işimiz. Biz yaparız. Belki aleyhinde konuşacaklar ama bizden daha fazla kullanacaklar bu tüneli. Hikayeden değil, gerçek çalışmış projeler bunlar. Öyle bir iş yapalım ki yarın biz burada mahcubiyet yaşamayalım dedik. Çok inceledik. Mimar Sinan Camii ve Saliha Sultan Çeşmesi yüzünüze gülecek. İnşallah bu ustalık döneminde benim İstanbul’a nacizane bir hediyem, bir izim olacaktır” diye konuştu.

KAYNAK : sonsayfa.com