Son güncellenme :17.05.2024 09:18

Dünya > Ukrayna’da cumhurbaşkanı saraydan kaçtı

24.02.2014

Rusya’yla daha yakın ilişkileri tercih etmesiyle siyasi krizin fitilini ateşleyen Yanukoviç devlet başkanlığı ofisini terk etti. Protestocular ofisi ele geçirdi. Yanukoviç ise istifa etmeyeceğini açıklayarak yaşananları darbe olarak niteledi.

Ay­lar­dır pro­tes­to gös­te­ri­le­ri­ne sah­ne olan Uk­ray­na­’da, yö­ne­tim ve mu­ha­le­fet ara­sın­da va­rı­lan uz­laş­ma­ya rağ­men ger­gin bek­le­yiş de­vam edi­yor. Cum­hur­baş­ka­nı Vik­tor Ya­nu­ko­viç, er­ken se­çim de dâ­hil mu­ha­le­fe­tin pek çok is­te­ği­ni ka­bul et­se de is­ti­fa et­me­mek­te ıs­rar­lı.

Ya­nu­ko­viç Baş­kan­lık Sa­ra­yı­’nı terk et­ti. Kharkiv’e kaç­tı­ğı id­di­a edil­di. Böl­ge­de ko­ru­ma­lar da ol­ma­dı­ğı için pro­tes­to­cu­lar Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ve ba­kan­lık bi­na­la­rı­nın bu­lun­du­ğu tüm böl­ge­de de­ne­ti­mi ele ge­çir­di. Gös­te­ri­ci­ler baş­kan­lık sa­ra­yı­na el­le­ri­ni kol­la­rı­nı sal­la­ya­rak gi­rer­ken ha­tı­ra fo­toğ­ra­fı çek­ti­ren­ler bi­le ol­du.

ARTIK BAŞKAN DEĞİL

Mu­ha­le­fetin talebi üzerine Ukrayna Parlamentosu, devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs’ta yapılmasını kararlaştırdı. Mecliste Yanukoviç’in görevden alındığı iddia edildi. Ki­ev’­de­ki mey­dan­lar­da pro­tes­to gös­te­ri­le­ri­ne ka­tı­lan ey­lem­ci­le­ri bir­leş­ti­ren Mey­dan Kon­se­yi ile mu­ha­le­fet li­der­le­ri ara­sın­da ya­pı­lan an­laş­ma uya­rın­ca İçiş­le­ri Ba­ka­nı Za­har­çen­ko ile Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı Vik­tor Pşon­ko gö­rev­den alın­dı. Ya­nu­ko­viç yan­lı­sı Mec­lis Baş­ka­nı Vo­lo­di­mir Ri­bak da sağ­lık so­run­la­rı­nı ge­rek­çe gös­te­re­rek is­ti­fa et­ti.

YASALAR GEÇERSİZ

Rus­ya­’ya kaç­tı­ğı id­di­a edi­len Ya­nu­ko­viç, ak­şa­ma doğ­ru ise ek­ran­da boy gös­ter­di. UB­R kanalına rö­por­taj ve­ren Ya­nu­ko­viç, “Ül­ke­miz ve tüm dün­ya­nın şa­hit ol­du­ğu olay­lar bir dar­be ör­ne­ği­di­r” de­di. Ya­nu­ko­viç is­ti­fa ede­ce­ği id­di­ala­rı­nı da red­dederek hal­kı­nı çe­te­le­rin elin­den kur­ta­ra­ca­ğı­nı söyledi. Ya­nu­ko­viç, Uk­ray­na­’da­ki du­ru­mu Na­zi Al­man­ya­sı­’na da ben­ze­tir­ken, “Bu­gün ya­şa­nan her şey en baş­ta van­da­lizm, eş­kı­ya­lık ve dar­be ola­rak ni­te­le­ne­bi­lir. Bun­lar mu­ha­le­fet de­ğil sa­de­ce eş­kı­ya­lar. Par­la­men­to­dan ge­çi­ri­len ya­sa­lar da ke­sin­lik­le ge­çer­si­z” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 

Demir Lady artık özgür

Yol­suz­luk suç­la­ma­sıy­la 2011 yı­lın­da hap­se atı­lan Tu­run­cu Dev­ri­m’in li­de­ri es­ki Baş­ba­kan Yu­li­ya Ti­mo­şen­ko va­rı­lan an­laş­ma uya­rın­ca ser­best bı­ra­kıl­dı. Dev­let baş­ka­nı­nın im­za­sı ol­ma­dan alı­nan ka­rar için 332 mil­let­ve­ki­li “E­ve­t” oyu kul­lan­dı. Mec­lis­te “Yu­li­ya­’ya öz­gür­lü­k” slo­gan­la­rı atıl­dı. Ti­mo­şen­ko­’nun kı­zı Yev­ge­ni­ya, ai­le­si, ya­kın­la­rı, par­ti­li­ler ve ba­zı dip­lo­mat­lar, Ti­mo­şen­ko­’nun has­ta­ne­de bu­lun­du­ğu Khar­ki­v’­e doğ­ru ha­re­ket et­ti.

Tİ­MO­ŞEN­KO KİM­DİR

2004’te­ki cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­rin­de Av­ru­pa yan­lı­sı Vik­tor Yuş­çen­ko ile Rus­ya yan­lı­sı Vik­tor Ya­nu­ko­viç ya­rış­tı. So­nuç­la­rı ta­nı­ma­yan Yuş­çen­ko ta­raf­tar­la­rı tu­run­cu kı­ya­fet­ler­le bu­gün pro­tes­to­la­rın ya­pıl­dı­ğı mey­da­na in­di.

Tek­rar­la­nan se­çim­le­ri Yuş­çen­ko ka­za­nır­ken, Tu­run­cu Dev­ri­m’­in li­der­le­rin­den Yu­li­ya Ti­mo­şen­ko da baş­ba­kan­lı­ğa ge­ti­ril­di. 2010’da­ki se­çim­ler­de dev­let baş­kan­lı­ğı­na bu kez Vik­tor Ya­nu­ko­viç se­çil­di. Rus­ya ile ya­pı­lan do­ğal­gaz an­laş­ma­sın­da usul­süz­lük yap­tı­ğı ge­rek­çe­siy­le tu­tuk­la­nan Ti­mo­şen­ko, 2011’de 7 yıl hap­se mah­kum edil­di. Av­ru­pa­’dan sert tep­ki gel­me­si­ne rağ­men hap­se atı­lan Ti­mo­şen­ko, gös­te­ri­ci­le­re des­tek ver­mek iki ay ön­ce aç­lık gre­vi­ne baş­la­mış­tı.

Timoşenko’nun adamı yeni meclis başkanı

Ri­ba­k’­ın ye­ri­ne ha­pis­te bu­lu­nan es­ki baş­ba­kan Yu­li­a Ti­mo­şen­ko­’ya ya­kın­lı­ğıy­la bi­li­nen Alek­sandr Tur­çi­nov, mec­lis baş­ka­nı se­çil­di. Tur­çi­nov, koa­lis­yon hü­kü­me­ti ku­rul­ma­sı­na yö­ne­lik uz­laş­ma sağ­lan­ma­sı için is­ti­fa et­me­si ge­re­ki­yor­sa, da­ha ye­ni otur­du­ğu ma­kam­dan is­ti­fa ede­bi­le­ce­ği­ni kay­det­ti.

Eylemcİler sarayda

Kiev’deki eylemciler Devlet Başkanlığı Sarayı ve bakanlık binalarının bulunduğu bölge dahil Kiev’in tamamının kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Polisin güvenlik noktalarını terk ettiği belirtildi.

Bir günde 13 Lenin heykelini yıktılar

Uk­ray­na­’da ko­mü­nizm kar­şı­tı gu­rup­lar bir gün içe­ri­sin­de 13 şe­hir­de Le­nin hey­ke­li­ni de­vir­di. Le­nin hey­ke­li de­vir­me fur­ya­sı gün bo­yu de­vam et­ti. Ül­ke ge­ne­lin­de en zor hey­kel ise Dnip­ro­pet­rovsk şeh­rin­de dev­ril­di. Bu­ra­da, ko­mü­niz­min sem­bo­lü­nü de­vir­mek için mu­ha­lif­ler tam 6 sa­at ara­lık­sız uğ­raş­tı. Le­nin hey­ke­li dev­ri­lir­ken Dnip­ro­pet­rovsk şeh­rin­de bir ki­şi de ya­ra­lan­dı. Le­nin hey­ke­li­ni de­vir­mek için ki­mi za­man kam­yon, ki­mi za­man vinç kul­la­nıl­dı. Ey­lem­ci­ler, yı­kı­lan Le­nin hey­ke­li üze­rin­de se­vinç na­ra­la­rı atıp ha­tı­ra fo­toğ­ra­fı çek­tir­di.

KAYNAK : sonsayfa.com