Son güncellenme :29.03.2024 14:45

Sağlık > Vahşi hayatın düşmanı “kediler!”

19.02.2014

Araştırmacılar, kedilerin bir yıl içinde öldürdüğü hayvan sayısının 1.4 milyar ile 3.7 milyar arasında olduğunu belirtiyor.

Kediler her yıl milyarlarca hayvan öldürüyorlar. Araştırmacılar, kedilerin bir yıl içinde öldürdüğü hayvan sayısının 1.4 milyar ile 3.7 milyar arasında olduğunu belirtiyor. Evde bakılan kedilerin de vahşi hayata zarar verdiği ve kedi sahiplerinin buna karşı önlem alması gerektiği de belirtiliyor. Araştırmada, evcil hayvanların öldürme içgüdüsünün de çok defa kayıt altına alındığı da ifade ediliyor.

Kedilerin küresel çapta 33 türün yok olmasında baş rol oynadığı tahmin ediliyor. Ancak, kedilerin, kırsal alandaki etkilerini takip edip, kayıt altına almak daha zor.

Turkishlifenews’in haberine göre; Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) ve ABD Balık ve Vahşi Hayat Enstitüsü’nün ortak çalışmasında, kedilerin avcılık alışkanlıklarını belgeleyen geçmiş çalışmalardaki bulgular da gözden geçirildi. Araştırma, kedilerin öldürme oranlarının önceden düşünülenden çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, kediler tahmin edilenden dört kat daha fazla kuş öldürüyorlar.

Amerika’ya özgü bazı kuş türlerinin tehlikede olduğu, farelerin, kır sıçanlarının, sincapların ve tavşanların kediler tarafından öldürülme ihtimalleri en yüksek memeliler olduğu belirtiliyor.
 

KAYNAK : gazetesiz.com