Son güncellenme :27.11.2024 00:30

Güncel > Yakıt ikmali ile kesintisiz uçuş!

26.01.2014

101′inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı, F-16 ve F-4 savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak kesintisiz uçuş imkanı sağlıyor.

Adana İncirlik’teki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda konuşlu 101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı, 24 bin feet yükseklikte ve saatte 950 kilometre hızla giderken F-16 ve F-4 savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak kesintisiz uçuş imkanı sağlamasıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın uçuş gücüne güç katıyor.

AA ekibi, İncirlik’teki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda konuşlu filonun havada yakıt ikmali için yaptığı hazırlıklardan, tanker uçağından F-16, F-4 ve önümüzdeki günlerde Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine katılacak olan havadan ihbar ve kontrol uçağına (Awacs) havada yakıt ikmali yapılmasına kadar tüm süreçleri görüntüledi.

Uçuş öncesi uçak komutanı ekibiyle birlikte brifing toplantısı yaparak kullanacakları güzergah ve ikmal yapılacak uçakların özellikleriyle ilgili bilgi aldı. Daha sonra piste geçen uçuş ekibi KC135 R tipi tanker uçağın teknik brifingini aldı. Uçak komutanı son kontrolleri yaptıktan sonra ekip uçaktaki yerini alarak havalandı.

Awacs’a havada yakıt ikmali yapıldı

Akhisar üzerine gelen tanker uçak, burada, önümüzdeki günlerde Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine katılacak olan ve şu an test uçuşları yapan havadan ihbar ve kontrol uçağıyla buluştu.

Karada yaklaşık 8 kilometre uzaklığa denk gelen 24 bin feet yükseklikte ve saatte 800 kilometre hızda gerçekleşen buluşmada havadan ihbar ve kontrol uçağı tanker uçağın arka kısmına yanaştı.

“Boom” adı verilen aparatla gerçekleştirilen ikmal öncesinde boom operatörü uçakta kendisi için ayrılan yere geçti. Kurulan telsiz irtibatının ardından havadan ihbar ve kontrol uçağı yakıt ikmal kapağını açarak tanker uçağına yaklaştı. Boom operatörü tarafından aparat bir kol yardımıyla ikmal aparatı açılan yakıt kapağına yerleştirilerek yakıt transferi yapıldı.

Filo ekibi daha sonra saatte 950 kilometre hızla giderken de 8 F-16 ve 4 F-4 uçağına havada yakıt ikmali yaptı. Hızlı bir şekilde yapılan ikmal sırasında her iki uçak aynı hızda giderken, ikmalin ardından uçaklar görevlerine devam etti.

Tüm uçaklara ikmal yapmak için gece gündüz olmak üzere yaklaşık 6 saat havada kalan filo ekibi, görevini başarılı şekilde tamamladıktan sonra 10. Tanker Üs Komutanlığı pistine dönüş yaptı.

Filo savaş uçaklarına kesintisiz uçuş imkanı sağlıyor

101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Yarbay Abdullah Demirel, yaptığı açıklamada, filonun 1995 yılında Adana İncirlik’te konuşlu 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı içerisinde kurulduğunu belirterek, Türk Hava Kuvvetleri’nin tek havada yakıt ikmal filosu olduklarını söyledi.

Havada yakıt ikmalini dünyada az sayıda ülkenin gerçekleştirebildiğinin altını çizen Demirel, “Türkiye sahip olduğu havada yakıt ikmal kapasitesiyle ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte dünyada bu konuda söz sahibidir. Filomuzun görevi savaş uçaklarının havada kalış sürelerini artırarak dünyanın her tarafında uçaklarımızın harekat görevlerini icra etmelerini sağlamaktır. Bu özelliğiyle filo komutanlığı tam bir kuvvet çarpanıdır” dedi.

Demirel, filonun kurulduğu günden bu yana terörle mücadele, sınır güvenliği ile NATO görevlerinde savaş uçaklarının dünyanın her tarafında görev yapmasını sağladığını anlatarak, 101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı’nın F-16’ların havada kalış sürelerini artırarak sınırların kesintisiz olarak güvenliğinin sağlanmasına katkı sağladığını ifade etti.

Havada yakıt ikmalinden ilginç bilgiler

Havada yakıt ikmalinin yapıldığı boom sistemi uçağın kuyruk kısmına bağlı olan iç içe geçmiş iki borudan oluşuyor. Borular, yakıt ikmali için açıldığında 14 metre uzunluğa ulaşıyor.

Tanker uçağından bir dakikada verilen yakıt, bir arabanın bir yıllık ihtiyacını karşılayabilir. Uçağın lastikleri için kullanılan malzemeden 100 otomobil lastiği üretilebilir.

Uçakta taşınacak maksimum yakıt bir arabanın 46 yıllık ihtiyacına karşılık geliyor. Uçaktan 8 dakikada verilen yakıt ise bir benzin istasyonun pompasından ancak 24 saatte verilebiliyor.

AA

KAYNAK : gazetesiz.com